Društvo

Ko podržava, a ko je protiv Evroprajda u Skupštini Srbije?

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Od 250 poslanika u Skupštini Srbije, samo 41 je jasno opredeljen protiv zabrane šetnje tokom Evroprajda, objavila je Radio slobodna Evropa (RSE).

Protiv otkazivanja šetnje tokom Evroprajda je 41 poslanik iz Кoalicije MORAMO, Demokratske stranke, Zajedno za Vojvodinu i Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sloga i Preokret), prenosi RSE.

Nisu se izjasnila 32 poslanika iz Narodne stranke, Socijaldemokratske partije Srbije, Кoalicije Albanaca Doline, Saveza vojvođanskih Mađara i Samostalni poslanici (Stranka pravde i pomirenja i deo Dveri).

Za zabranu šetnje je 177 poslanika Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Кoalicije NADA, Dveri, Zavetnika, Jedinstvene Srbije, Paritje ujedinjenih penzionera Srbije i Stranke demokratske akcije Sandžaka, navodi RSE.

To znači da i kada bi 32 poslanika koja se nisu izjasnila podržali onih 41 koji su protiv otkazivanja šetnje tokom Evroprajda, na eventualnom glasanju u parlamentu zajedno ne bi imali većinu od 126 glasova.

Osim što je MUP Srbije zabranio Prajd, prema analizi RSE, pripadnici LGBTQ+ zajednice u Srbiji ne ostvaruju pravo da budu kažnjeni izvršioci nasilja nad njima, pa su tokom 2021. godine registrovana 83 incidenta motivisana mržnjom, od čega je u 19 slučajeva bila reč o fizičkom nasilju.

Neusvajanjem nacrta Zakona o istopolnim zajednicama, LGBTQ+ osobe su onemogućene da venčanjem legalizuju zajednički život.

Iz toga proističe nemogućnost ostvarivanja porodičnih, zdravstvenih i imovinskih prava po osnovu zajedničkog života. Otuda je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama jedan od ključnih zahteva ove zajednice, tim više što su slične zakone usvojile Hrvatska i Crna Gora.

Ne zna se kada će taj propis ući u proceduru, mada je javna rasprava završena 2021. godine, a predlog zakona Vlada Srbije još nije usvojila da bi mogla da ga prosledi parlamentu, dok je s druge strane snažan otpor desničarskih partija, Srpske pravoslavne crkve i dela javnosti.

Najzad, trans osobe ne mogu lako da promene ličnu kartu i godinama žive bez adekvatnih dokumenata, u kojima im piše jedno, a one izgledaju drugačije.