Društvo

Koliko zarađuju direktori javnih preduzeća u Srbiji: Plate mnogo veće od prosečnih

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Direktori javnih preduzeća u Srbiji mesečno prihoduju mnogo više nego što je prosečna plata u Srbiji koja je za avgust mesec iznosila 85.539 dinara, pokazuju podaci iz njihovih imovinskih karti objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Pored direktorskih plata, neki funkcioneri i funkionerke primaju na mesečnom nivou plate i iz drugih preduzeća i institucija.

Direktorka preduzeća „Elektromontaža Srbije” a.d. Beograd, Jelena Matejić prima platu u iznosu od 220 hiljada dinara. Pored plate iz javnog preduzeća, Jelena Matejić mesečno prihoduje skoro 72 hiljade dinara kao predsednica Saveta Akcionarskog fonda Beograd.

Direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović upravlja ovim javnim preduzećem od 2012. godine. Prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije iz 2021. godine mesečno zarađuje skoro 158 hiljada dinara.

Prema izveštaju Agencije iz 2021. godine, direktor JP „Nuklearni objekti Srbije“ Dalibor Arbutina mesečno zarađuje 144 hiljade dinara.

Zoran Đorđević koji upravlja JP „Pošta Srbije“ mesečno prihoduje sa skoro 249.000 dinara. Početkom godine, Agenciji je prijavio platu od 290.000 dinara, a samo mesec dana kasnije prijavljuje platu u iznosu od 248.325 dinara.

JP „Putevi Srbije“ čiji je direktor Zoran Drobnjak prijavio je mesečnu zaradu u iznosu od nepunih 195 hiljada dinara, pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije. 

Direktor preduzeća JP „Službeni glasnik“, Mladen Šarčević, početkom godine postaje v.d. ovog javnog preduzeća ali i daljle nije podneo izveštaj Agenciji koliko mesečno prihoduje na ovoj funkciji. Njegova prethodnica, Jelena Trivan, na položaju direktorke mesečno je zarađivala nepunih 228 hiljada dinara.

Više informacija možete pročitati OVDE.