Društvo

Mame su zakon: Rebalans budžeta je prilika da se poveća dečiji dodatak

FOTO: Pixabay/Ilustracija

FOTO: Pixabay/Ilustracija

Sednica Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta dobra je prilika da se razmotre mere podrške porodici koje mogu dovesti do smanjenja siromaštva, između ostalog povećanju dečijeg dodatka, navodi se u saopštenju Udruženja Mame su zakon.

Ovo Udruženje podržalo je predlog Fiskalnog saveta da se poveća dečiji dodatak za četvrtinu, sa sadašnjih 3.569 dinara na 4.500 dinara, ali i dodatno predleže da se podigne i dohodovani cenzus sa dosadašnjih 10.708 na 13.000 dinara.

“Dohodovni cenzus se godinama nije menjao iako su cene i inflacija rasle. Povećanjem i dohodovnog cenzusa bi bio obuhvaćen veći broj dece iz najugroženijih porodica”, ističu u ovom Udruženju.

Medijalna neto zarada iznosi oko 56.000 dinara, što znači da polovina zaposlenih u Srbiji mesečno prima manje od ovog iznosa, napominju, što je i bez inflacije od oko 14 odsto svakako nedovoljno za pristojan život.

Prema rečima predsednice Mame su zakon Tatjane Macure predlog Fiskalnog saveta da se kroz set mera koji obuhvataju veća izdvajanja za podršku najugroženijima, ali i izmene u pogledu oporezivanja ublaži kriza koja nas ne može i neće zaobići je dobar.

“Na narodnim poslanicima je da slušaju građane i nezavisne institucije, ali i da budu njihov glas u Skupštini. Potrošačka korpa je sve skuplja. Rast plata ne prati rast cena i inflaciju i zato je neophodno da se onima koji su najugroženiji pomogne. To je uloga države”, rekla je Macura.