Društvo

Odbijeno 90 odsto predloga sa javne rasprave o setu pravosudnih zakona

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Nevladina organizacija Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) saopštila je juče da su Ministarstvo pravde i Vlada Srbije odbili 90 odsto predloga predatih tokom javne rasprave o setu pravosudnih zakona koji prate ustavne promene.

„Predlozi su odbijeni bez adekvatnog obrazloženja. Malobrojni predlozi koji su prihvaćeni u javnoj raspravi su tehničkog, a ne suštinskog karaktera”, navodi se u saopštenju tog centra.

U centru ističu da je Vlada Srbije na sednici 17. januara, dva dana nakon okončanja javne rasprave, usvojila predloge Zakona o Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva, Zakona o uređenju sudova, Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaštva, bez izveštaja o sprovedenoj javnoj raspravi, kao i da je on objavljen naknadno, 20. januara.

Iz CEPRIS-a navode da je vlada na toj sednici usvojila i predloge još četiri zakona koji se tiču uređivanja rada sudstva i tužilaštva, ali da o njima nije bilo javne rasprave.

Oni zbog toga, kako su naveli u saopštenju, nisu prihvatili poziv Skupštine Srbije da prisustvuju javnom slušanju na temu „Predstavljanje predloga zakona koji se donose u cilju usklađivanja sa Aktom o promeni Ustava Republike Srbije koji je potvrđen na republičkom referendumu 16. januara 2022. godine”, zakazanom za 26. januar.

„Imajući u vidu zatvorenost javne rasprave za opštu i stručnu javnost dok je bilo prostora za uticaj na predloge zakona, smatramo da organizacija javnog slušanja u fazi kada su predlozi čak devet zakona već u skupštinskoj proceduri, ne služi pobošljanju ovih predloga, već simulaciji otvorenosti procesa koji je suštinski već okončan”, dodali su iz CEPRIS-a.