Društvo

Plastenici crvene boje: Meštani sela pored smederevske železare žale se na zagađenje

Foto. FB printscreen

Foto. FB printscreen

Na četrdesetak minuta vožnje od Beograda, i u neposrednoj blizini smederevske železare HBIS nalazi se selo Radinac. Gde god se pogleda, sve je crveno – zidovi, staze, plastenici. Kadrovi ovog sela neke bi podsetili na naučno-fantastični film, ali za meštane, ovo je višegodišnja stvarnost. Kažu da situacija nikada nije bila sjajna, ali se dodatno pogoršala od kada je kineska kompanija preuzela čeličanu.

Zoran Stojanović, stanovnik sela Radinac, kaže da su nekada prinuđeni u plastenicima da suše veš, jer ukoliko ga ostave napolju za sat, dva sve postaje crveno.

„Mi ovde (u baštama) kao nešto sadimo, u stvari, to je čisto onako. Imamo i svoje plastenike, gde nekada sušimo i veš, jer ne smemo da ga ostavimo napolju. Preko noći, za sat dva, on postane crvene boje“, kaže Stojanović.

Dodaje da je plastenik u svojoj bašti postavio pre dve godine, a da je sada potpuno crvene boje.  A u crvenom talogu se nalaze visoke koncentracije opasnih čestica, među kojima su arsen, olovo i kadmijum, piše u analizi Nacionalne ekološke asocijacije, koja se poziva na rezultate ispitivanja uzoraka prikupljene prašine sa kuća u jednoj akreditovanoj laboratoriji. U dokumentu se navodi da je deo prašine završio u plućima stanovnika, te da su neke od tih čestica izrazito kancerogene. U analizi stoji i da je kvalitet vazduha katastrofalno loš i opasan za zdravlje.

„Svaki dan je sve gore i gore. Jednostavno, mi ovde kao da nemamo pravo na život. Deca bukvalno nemaju pravo na život, nemaju i to je živa istina. Jednostavno ne mogu da izađu napolje da se igraju, sve je crveno, prljavo, sivo, masno. Mi imamo utisak da oni vrše kao neke eksperimente nad nama“, priča Stojanović.

Više informacija možete pročitati OVDE.