Društvo

Podrška Grada kampanji protiv nasilja nad ženama

Foto/T.S. spomenik Milošu gradski park

Foto/T.S. spomenik Milošu gradski park

U cilju obeležavanja kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ spomenik knezu Milošu Obrenoviću u Gradskom parku biće osvetljen narandžastom bojom za vreme trajanja kampanje, od večeras, 25. novembra i narednih 16 dana.

Grad Požarevac godinama unazad učestvuje u obeležavanju ove kampanje. Kampanja počinje 25. novembra kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra kada je Međunarodni dan ljudskih prava. Zvanična boja je narandžasta i ona simbolizuje svetlu i optimističnu budućnost oslobođenu od nasilja nad ženama i devojčicama.

Ovo je samo jedan od simboličnih načina  da se skrene pažnja na kampanju usmerenu protiv nasilja na ženama, a kako Boom 93 saznaje iz gradske uprave, za sada nema najava da će biti organizovanih tribina i akcija ovim povodom.

Globalna svetska Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”  obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:  25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a,  3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima,  6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra, 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Ti datumi se  obeležavaju  kako u svetu  tako i širom Srbije i na lokalnom nivou različitim aktivnostima, tribinama i akcijama sa ciljem ukazivanja na probleme i izazove sa kojima se susreću ove osetljive kategorije stanovništva.