Društvo

Policija Srbije nabavila softver sa opcijom za prepoznavanje lica, čemu će sve služiti?

FOTO:Boom93/N.Stojićević

FOTO:Boom93/N.Stojićević

Ministarstvo unutrašnjih poslova i zvanično je početkom ove godine nabavilo softver švedske kompanije Griffeye, koji ima opciju prepoznavanja lica, piše BIRN.

Softver za sortiranje i analizu velikih količina slika i video zapisa, sa fokusom na slučajeve koji sadrže materijal seksualne eksploatacije dece – ovako je MUP Srbije opisao program koji je nabavljen početkom godine, a koji je izazvao popriličnu zabrinutost zbog toga što u Srbiji ne postoji pravni okvir, koji policiju dozvoljava upotrebu bilo kakve tehnologije za prepoznavanje lica, piše BIRN.

Da je MUP planirao nabavku tehnologije za prepoznavanje lica saznalo se prvi put u planu javnih nabavki MUP-a od 12. jula 2021. godine, u vreme objavljivanja spornog Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima koji je trebalo da legalizuje „obradu biometrijskih podataka detektovanog lika“, ali je usled pritiska javnosti bio povučen.

Uprkos svemu, nabavka Griffeye softvera je otvorena na portalu javnih nabavki poslednjeg dana 2021. godine, a dodeljena je 22. februara ove godine jedinom ponuđaču, firmi „IN2 informatički inženjering“.

„Ideja je bila da se do kraja 2021. nabavi ta tehnologija“, rekao je ranije ove godine u intervjuu za BIRN Milan Marinović, poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i podataka o ličnosti, dodajući da u Srbiji ne postoji pravni osnov za upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica.

Aktuelni stav Poverenika na ovu temu ostao je isti „budući da u međuvremenu nije došlo do izmene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“, ali služba poverenika ističe da još uvek nema pravnog osnova za preduzimanje bilo kakvih mera.

Više informacija možete pročitati OVDE.