Društvo

Potvrđeni prvi slučajevi malih boginja: Među obolelima i deca i odrasli

Boom93/MMV

Boom93/MMV

Kod troje dece uzrasta do godinu i po i kod jedne odrasle osobe (47) na području Smedereva potvrđene su male boginje, rekla je direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović.

Ona je za RTS rekla da su svi oni u dobrom zdravstvenom stanju i da nema komplikacija, te izrazila nadu da će tako i ostati.

Кazala je da je kod njih laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa koji je doveo do morbila.

„Sva deca su nevakcinisana, dok je kod odrasle osobe vakcionalni status nepoznat“, rekla je Jovanović.

Ponovo je apelovala na neophodnost vakcinacije protiv malih boginja. Rekla je da bi obuhvat vakcinacijom u Srbiji trebalo da bude 95 odsto te ukazala da „nažalost nije tako“.

Podsetimo da je obuhvat vakcinacije dece protiv morbila, zaušaka i rubeole (MMR vakcinom) 2021. godine u Požarevcu dostigao 86 odsto, što Požarevac stavlja u gradove u Srbiji sa relativno dobrim obuhvatom.

„Obuhvat vakcinisanosti MMR vakcinom kod dece u Požarevcu je zadovoljavajući. Prosek vakcinisanosti sve dece, ne računajući 2022. godište je oko 86 %. Nizak procenat vakcinisanosti imaju deca godišta 2020. Razlog je što se vakcina daje u prvoj godini života, a roditelji izbegavaju da vode decu na vakcinu u tom periodu i odlažu je zbog raznih predrasuda koji u poslednjih nekoliko godina promoviše antivakcinalni lobi“ rekla je ranije za Boom 93, načelnica službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece, dr Milana Stojanović dodaje da roditelji ne žele da vakcinišu decu pre perioda dok dete ne progovori, prohoda, te u najvećem procentu vakcinu deca prime tek u drugoj polovini druge godine života.

Prema izveštaju Batuta, koji je objavljen krajem prošle godine u Braničevskom okrugu računajući i 2022. godinu, kada se govori o sveobuhvatnoj vakcinaciji, koja uključuje sve vakcine predviđene kalendarom vakcinacije, najbolji obuhvat ima opština Žabari, u kojoj je obuhvat čak 100%. Nakon ove opštine dobrim obuhvatom vakcinacije može da se pohvali i opština Žagubica, dok u okrugu najlošije stoje Malo Crniće 75% i Požarevac sa celokupnim obuhvatom vakcinacije od 75,7%.

Obuhvat MMR vakcine na nivou Srbije iznosi 74,8 odsto i željenih 95 odsto nije postignuto ni u jednom okrugu. To znači da je epidemiološka situacija morbila trenutno preteća.

U Srbiji postoji nekoliko vakcina koje su obavezne i služe u borbi protiv smrtonosnih bolesti koje su nekada odnosile živote, a sada su preventabilne.