Društvo

Požarevac će danas mirisati na papriku

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Karavan „Izađi mi na teglu“ danas stiže u Požarevac. Domaćice i njihove ekipe koje se odluče da učestvuju u karavanu, imaće mogućnost da osvoje vredne nagrade.

Kako bi se pronašao najbolji recept i rešila misterija gde i ko pravi najbolji ajvar u Srbiji, takmičarski karavan “Izađi mi na teglu” krenuo je u obilazak gradova širom Srbije i u svakom od njih će organizovati jednodnevno takmičenje u pripremanju ajvara.

Prvoplasirana ekipa iz svakog grada takmičiće se na finalnom kulinarskom “okršaju”, gde će biti izabran najbolji ajvar u Srbiji.

Ekipe će svoje ajvare spremati u Gradskom parku od 11 časova.

Kao i svake godine, učesnicima će biti obezbeđeni svi uslovi za nadmetanje, jer organizatori karavana obezbeđuju kompletno opremljeni takmičarski štand, čuveni Smederevac, papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so.

Nakon završene osme sezone, karavan je obišao čak 190 gradova, napunio preko 40.000 tegli ajvara, takmičarima je obezbeđeno oko 90 tona paprike, karavan je posetilo blizu 900.000 posetilaca, a više od trideset domaćinstava je podstaknuto uspešnim plasmanom pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara. Ono što je takođe zanimljivo jeste da karavan u proseku u toku jedne sezone obiđe 20.000 km, što znači da je u proteklih osam sezona pređena kilometraža veća od obima tri zemaljske kugle.

Ovogodišnja sezona karavana biće realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika kao i brojnih sponzora čija podrška čini projekat uspešnijim iz godine u godinu.