Društvo

Požarevac četvrti dan bez vode za piće

Foto: S.LIsac
Požarevac je četvrti dan bez vode za piće. Dok Zavod za javno zdravlje Požarevac ne objavi rezultate ispravne vode za piće građani će morati da koriste kupovnu ili vodu sa cisterni koje su postavljene u gradu. Rezultati analize vode biće poznati najverovatnije u sredu 26. oktobra. Tako kažu u Zavodu za javno zdravlje, koje je uzorkovalo vodu u nedelju 23. oktobra nakon čišćenja vodovodne mreže.

Građani Požarevca su najpre dobili obaveštenje da voda neće biti ispravna za piće u danima vikenda, a onda je od JKP „Vodovod i kanalizacija“ stiglo obaveštenje da voda nije za piće do daljeg, odnosno dok Zavod ne objavi rezultate ispravnosti vode.

Kako je Boom 93 već pisao građani moraju da toče vodu za piće iz cisterni ili da je kupuju u prodavnicama, što iziskuje popriličan trošak. U osnovnim i srednjim školama, kao i u predškolskoj ustanovi voda je za pripremu hrane u kuhinjama obezbeđuje se iz cisterni. Škole koje nemaju kuhinju, vodu su obezbedile na aparatima za vodu. Pojedini direktori škola bili su zatečeni budući da su prema prvim informacijama očekivali da voda već u nedelju može da se koristi. Njima je u nedelju uveče javljeno da prenesu roditeljima i deci, da voda neće biti za piće ni narednih dana.

Loša komunikacija nastala je između JKP „Vodovod i kanalizacije“ i Zavoda za javno zdravlje jer nije bilo dobre koordinacije u obaveštavanju građana o radnjama koje su se preduzimale.

Mi smo insistirali da se u nedelju uzorkuje voda. U nedelju smo uzorkovali vodu, ali s obzirom da smo kasno dobili informaciju, nismo mogli da se drugačije organizujemo.“ Jovanović je dodala da se po hitnom postupku rade analize vode, te da očekuje da će u sredu biti dostupni svi parametri na osnovu kojih će dati potvrdu da je voda zdravstveno bezbedna, rekla je ranije Jovanović za Boom 93.

Direktor „Vodovoda i kanalizacije“, Aleksandar Dimitrijević je u kratkom razgovoru sa našom redakcijom rekao da će nakon analize vode sve biti jasnije, te da će građani uskoro znati da li je voda za piće. Dodao je da je ovaj tretman čišćenja vodovodne mreže rađen prvi put u Požarevcu i da je morala da se radi kompletna vodovodna mreža, a ne delovi.  Inače, ova vrsta tretmana radi se i u drugim gradovima u Srbiji, rekao je Dimitrijević i potvrdio da ova metoda nije opasna po zdravlje građana.

Pojedini građani su vest o produžetku nekorišćenja vode za piće komentarisali na društvenim mrežama. Uglavnom su kritikovali kvalitet vode i nekoordinisanost nadležnih.

Foto; printskrin Boom 93 /FB

Podsetimo, u subotu, 22. oktobra počelo je ispiranje distributivne mreže u Požarevcu tretmanom degradacije biofilma koji se prvi put izvodi na vodovodnoj mreži u gradu. Tretmanom je bila obuhvaćena kompletna distributivna mreža, Rezervoar na Кljuču i rezervoari na 2. i 3. visinskoj zoni.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Pitanja za ovoga što se predstavlja kao direktor Vodovoda:
  Zašto je postupak degradacije bio po HITNOJ proceduri?
  Zašto su izbegli da obaveste ZZJZ Požarevac,pa tek kada su ovi saznali sa društ.mreža oni ih obavestili u petak u 15h-pred kraj radnog vremena?
  Koje sredstvo je primenjeno?
  Koja referentna ustanova je obavila čišćenje?
  Koliko je to plaćeno i kome,obzirom da su mi u Ministarstvu za drž. upravu i lokalnu samoupravu potvrdili da su im dali 12.5 miliona?
  Zašto je uopšte (i da li je ? ) išta rađeno kada Zavod NIJE NAŠAO bakterije u vodi ,i da li to znači da su ih ovi iz Vodovoda videli golim okom?
  Zašto Vodovod postavlja ljude na informacije koji savetuju korišćenje kuhinjske krpe za hemijsku dekontaminaciju,tvrde da je u postupku čišćenja korišćen biofilm i sl.-mogli bi bar da ih edukuju da nas ubedljivo lažu…
  Pitajte direktora Dimitrijevića da li je pio vodu,da li je pojio svoju decu-pošto tvrdi da „nema opasnosti po zdravlje građana“.
  I pitajte ga da li ima nešto protiv jedne finansijske ili revizorske posete?

  • Svidjaju mi se pitanja,samo bi trebalo poceti od predhodnih mandata,sta su oni uradili i zbog cega nisu a nagradjivani su,a kada treba nesto uraditi onda se koplja lome na onom ko zeli nesto da ispravi-pipravi koliko je moguce.Mislim da je bolje pustiti da se kola slome pa. Onda skupiti sta je zdravo,takvi smo mi…Srbi..

%d bloggers like this:
Send this to a friend