Društvo

Slađana Gluščević na čelu Nezavisnog društva novinara Vojvodine

<p class="entry-subtitle">Glavna i odgovorna urednica portala Agrosmart izabrana je danas za prvu izvršnu direktorku Nezavisnog društva novinara Vojvodine, što je novoustanovljena čelna funkcija u tom udruženju. Uvođenje nove funkcije u Statut prethodno je odobrila Izborna skupština najstarijeg nezavisnog novinarskog udruženja na tlu bivše Jugoslavije, koja je izabrala i nove članove Upravnog odbora i Suda časti <div class="entry-content"></div>

Novoizabrani Upravni odbor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) imenovao je danas, na svojoj konstitutivnoj sednici, novinarku Slađanu Gluščević za izvršnu direktorku NDNV-a, što je novoustanovljena čelna funkcija u najstarijem nezavisnom novinarskom udruženju na tlu bivše Jugoslavije.

Ta funkcija, kao novi organ Udruženja, našla se među izmenama Statuta koje je ranije u toku dana usvojila Izborna skupština NDNV-a. Na zasedanju u Novom Sadu, Skupština je, pored novog sastava Upravnog odbora, koji upravlja radom Udruženja, izabrala i članove Suda časti.

Baner Boom93 Android aplikacija

Slađana Gluščević, koja je glavna i odgovorna urednica portala Agrosmart, bila je još od kraja februara, nakon ostavke Norberta Šinkovića, na čelu NDNV-a, ali kao predsednica Upravnog odbora. Njen novi mandat traje četiri godine.

NDNV je s ovdašnjom višedecenijskom tradicijom da novinarsko udruženje predstavlja i zastupa predsednik ili predsednica raskrstio još na prethodnoj Izbornoj skupštini, u junu 2019, kada je izmenama Statuta uvedeno da Udruženjem rukovodi novouspostavljeni organ –  Upravni odbor, dok bi predsednik tog tela zastupao Udruženje.

Kako je tada bilo obrazloženo, ovakve promene bile su motivisane željom da se rad Udruženja modernizuje, ali i činjenicom da su prethodnih godina bivši predsednici Udruženja Dinko Gruhonjić i Nedim Sejdinović stalno bili izloženi spoljnim pritiscima, pretnjama i napadima, i da bi uvođenjem devetočlanog Upravnog odbora ti pritisci trebalo da budu amortizovani.

Gluščević za Cenzolovku objašnjava da su najnovije organizacione promene i promene u upravljanju u NDNV-u rezultat dugotrajnog procesa strateškog planiranja koji je proteklih godina sproveden uz podršku Pis neksus fondacije (Peace Nexus).

„Ove promene onemogućavaju i eventualni sukob interesa, ali nadasve donose uspostavljanje moderne organizacije koja u svakom momentu i svakom aktivnošću odgovara na potrebe članstva i snažnije doprinosi društvu zasnovanom na demokratskim principima“, navodi izvršna direktorka NDNV i ističe da su organizacije danas održive „samo ako su spremne da se menjaju i usvajaju nove standarde“.

„Ako neka organizacija, pa i novinarska, stagnira, to je upravo zbog nedostatka znanja, veština i kompetencija koje su danas bitne. Iako smo u neprofitnom sektoru, smatramo da bez savremenog upravljanja ne možemo biti etablirani kao organizacija koja značajnije deluje i na medijskoj i sveukupnoj društvenoj sceni. Organizaciju posmatramo kao sistem, sa zadatkom da taj sistem dovedemo do cilja, a s obzirom na to da je NDNV udruženje koje počiva na više stubova, imamo i različite projekte koji vode ka istom cilju, a kojima treba znati valjano upravljati.“

Više informacija možete pročitati OVDE.