Društvo

Šta da rade roditelji čija deca ne upišu državni vrtić?

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Konačna lista upisane dece koja će pohađati državni vrtić biće poznata 15. juna. Deca koja budu “ispod crte”  dobiće odbijenice, koje izdaje predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” Požarevac. Odbijenica je potvrda da dete nije upisano u državni vrtić, a kojom mogu da upišu neki od privatnih vrtića koje subvencioniše Grad Požarevac.

Odbijenica je papir kojim se roditeljima potvrđuje da nema mesta u državnim vrtićima i da dete mogu da upišu u privatni. Grad Požarevac isplaćuje subvencije roditeljima mališana koji će se odlučiti za privatne predškolske ustanove koje su potpisale ugovor o saradnji. Cena usluga vrtića ista je kao u državnoj, 3800 dinara mesečno.

U ovom trenutku postoje četiri privatne predškolske ustanove u subvenciji grada, u kojima je cena usluga vrtića ista kao i u državnim.

Baner Boom93 Android aplikacija

“Zdravo dete”, “Liliput 012”, „Sova” i “Blue Bunny”.

Grad Požarevac od pre tri godine uveo je subvencionisanje privatnih vrtića za decu koja nisu prošla na konkursu za državni.
Roditelji sami biraju jedan od četiri privatna vrtića na osnovu lokacije, usluge ili sadržaja koje obdanište može da ponudi, broja dece u grupama, obrazovnog programa odnosno potrebama dece.

Kako bi roditelj mogao da upiše dete, najpre iz predškolske ustanove treba da preuzme odbijenicu ili potvrdu sa kojom odlazi u predškolsku ustanovu koju Grad subvencioniše i tamo zaključuje ugovor o boravku deteta.
Roditelji najpre moraju da popune zahtev za odbijenicu u predškolskoj ustanovi. Nakon razmatranja zahteva, direktorka ove ustanove potpisuje odbijenicu koju roditelji mogu preuzeti u ustanovi vrtića. Odbijenica koja se dobije prvi put za dete, koje ne prođe u državnom vrtiću važi za ubuduće, tako da roditelji ne moraju svake godine da traže odbijenicu ukoliko ponovo ne prodju u državnom vrtiću.