Društvo

Subvencije za zapošljavanje i pokretanje posla dobilo 25 pojedinaca i preduzeća

FOTO:Boom93/N.Stojićević
Potpisivanjem ugovora za dodelu subvencija za kupovinu opreme sa 25 pojedinaca, realizovan je projekat „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“ koju grad Požarevac već nekoliko godina sprovodi u saradnji sa nemačkm organizacijom za saradnju GIZ.

Vrednost ovogodišnjeg projekta je 100.00o evra, a zahvaljujući ovom novcu 10 osoba će pokrenuti sopstvene poslove, dok će njih 15 dobiti posao u postojećim preduzećima na teritoriji grada.

„Cilj nam je da sa nemačkim partnerom i dve partnerske organizacije sa teritorije grada Požarevca, Udruženjem Roma Braničevskog okruga i Udruženjem žena Ruž pomognemo zapošljavanje naših sugrađana koji najteže dolaze do posla i koji su najugroženiji“, rekao je gradonačelnik Saša Pavlović..

Danas su zaključeni ugovori sa 25 osoba za dodelu subvencija za kupovinu opreme i to za dva podprograma.

Prvi je pokretanje sopstvenog biznisa, gde su ugovori potpisani sa 10 osoba i vrednost ovih ugovora je 30.000 evra, zahvaljujući kojima će oni pokrenuti svoja poslovanja, a pomoć grada će dobiti kroz nabavku opreme.

Drugi podprogram je zapošljavanje 15 osoba  u već postojećim preduzećima na teritoriji grada kroz subvenciju opreme u vrednosti od 37.500 evra.

Grad Požarevac je u prethodnim godinama ostvario ovakve projekte u vrednosti od 400.000 evra, a prema rečima gradonačelnika, konkretan rezultat sprovođenja ovih projekata je pokretanje 35 start-ap preduzeća, zapošljavanje 45 osoba u postojećim preduzećima i obučavanje više od 60 osoba kroz specijalizovane treninge.

Ninoslav Jovanović državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava je potvrdio da će se ovaj projekat nastaviti i narednih godina.

Kako je dodala Vesna Vidojević iz GIZ-a, prema istraživanjima na tržištu rada došlo se do zaključka da grupa Roma jeste među najdiskriminisanijim kada se radi o traženju posla.

„Ta diskriminacija se znatno smanjuje kada se Romi zaposle i pokažu svoje prave vrednosti u svetu rada“, zaključila je ona.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a partnerska organizacija na ovim aktivnostima je Udruženje Roma Braničevskog okruga I Udruženje žena “Ruž”.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Zar nije diskriminatorski ako samo jedna grupacija ljudi dobija nešto, a ostali nemaju pravo? Potpuno je nebitno da li je to grupa roma, marsovaca, partizanovaca, belih polarnih medveda…, princip je isti. Svi treba da imaju pravo na sve, zar ne, ili ja to nešto potpuno pogrešno tumačim.?..

%d bloggers like this:
Send this to a friend