Društvo

Todić: Na transplantaciju bubrega, srca ili jetre čeka više od 1.000 ljudi

Youtube screenshot/RTS
Broj urađenih transplantacija u prošloj i ovoj godini meri se statističkom greškom i predstavlja retkost, a ne realnost u našoj zemlji, koja je na samom dnu evropske lestvice po broju ovih operacija.

U Srbiji na presađivanje bubrega, jetre, srca, rožnjača čeka 2.000 ljudi, dece i odraslih, piše RTS.

Požarevljanin Mladen Todić iz Udruženja „Zajedno za novi život“ ističe da trenutno više od 1.000 pacijenata čeka na bubreg, srce ili jetru. Bez rožnjače je preko 1.000 ljudi.

Protekle godine imali smo svega četiri donora, što je kao statistička greška, kaže Mladen Todić, ukazujući da je u vreme korone preminulo 20 pacijenata čekajući transplantaciju. Jedan pacijent preminuo je pre dva dana.

Transplantacije koje su nakon mnogo vremena obavljene bude nadu pacijentima koji čekaju organ da će se program pokrenuti i da će dobiti šansu za novi život, rekao je Mladen.

Mladen Todić kaže da je naša svest na niskom nivou.

„Govorim iz ličnog iskustva i angažovanja u udruženju. Ljudi se vode teorijama zavere – da će ako žele da budu donori ili im se nešto desi, da će neko da ih ubije, da im zdravstveni radnici neće pomoći dovoljno jer su donori organa. Kontroverze koje prate temu doniranja organa su veoma zastupljene. Treba svi da se uključimo, da govorimo kroz šta smo prošli – država, mediji, udruženja, javne ličnosti, crkva“, ističe Mladen.

Podsetimo, zahvaljujući presađivanju organa od preminulog donora i požarevljanin, Mladen Todić dobio je novu jetru 2016. godine. Sada Mladen vodi potpuno drugi život. On je sa grupom pacijenata pokrenuo Udruženje „Zajedno za novi život”.

Putnik: Program transplatacija obustavljena tokom korone

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Svetozar Putnik podseća da je program transplantacije bio obustavljen u Srbiji zbog pandemije, baš kao i u velikom broju svetskih centara.

„Nakon ponovnog odobrenja ide jako polako, nijedna transplantacija srca nije obavljena ove godine, ne može da se poredi sa onim kako je bilo ranije“, kaže dr Putnik.

Kako bi produžili živote pacijentima koji su na listi čekanja služili su se alternativnim rešenjima, kao što je ugradnja pumpi, veštačkih srca.

Statistika pokazuje da se godišnje u svetu uradi 5.000 transplantacija srca, što je svega 20 odsto od ukupnih potreba. Na listi čekanja u Srbiji je u svakom trenutku 40-50 pacijenata, različite životne dobi – od ranog punoletstva, pa sve do 70 godina.

Prof. dr Dragana Vujić sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ ističe da su radili transplantacije i tokom pandemije.

„Kad je proglašeno vanredno stanje, u zemlju su trebale da uđu ćelije dobrovoljnog davaoca. Zahvaljujući pojedinim članovima Vlade, omogućen je uvoz ćelija i dete je transplantirano, sada je drugi razred osnovne škole“, kaže dr Vujić.

Od početka godine obavili su sedam transplantacija, a pripremaju se za još osam bolesnika. Godišnje urade od 20 do 26 transplantacija.

Na pitanje šta koči transplantaciju u Srbiji, dr Putnik kaže da uvek polazi od svoje struke, od zdravstvenih profesionalaca. Dug je put od utvrđivanja da je neko u nesreći doživeo moždanu smrt pa do same transplantacije i veliki je broj procedura koje moraju da se ispune.

„Potreban je napor kako bismo mobilisali visokoobučene profesionalce kako bi oni na adekvatan način realizovali svaki korak. Nije to lako, ali verujem da ćemo uraditi i moramo to da uradimo, kao i svaka druga zemlja u Evropi“, kaže dr Putnik.

Doktorka Vujić podseća da neko ko ima malignu bolest krvi nema mnogo vremena za čekanje, a  ako bismo imali veliki broj potencijalnih donora, skratili bismo vreme pretraživanja registra.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend