Društvo

U Braničevskom okrugu jedan viseći most za rušenje

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Viseći most koji se srušio u Ovčar banji, kada su dve osobe stradale, a više njih povređeno, nije jedini koji je nebezbedan u Srbiji. Po nalogu Ministarstva građevinarstva, lokalne samouprave su trebale da popišu takve mostove, a po do sada pristiglim podacima na teritoriji Srbije ima oko 60 takvih mostova, od kojih je samo 10 u ispravnom stanju.

Ostalih 50 su za sanaciju ili rušenje.

Ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić je naveo da nadležne lokalne inspekcije sada imaju obavezu da u skladu sa zakonom i procenom koju su napravili zabrane korišćenje pojedinih mostova i da nalože rušenje ili sanaciju onih čije stanje to zahteva.

„Nalog da se izvrši rušenje mostova čija sanacija nije moguća kao i da se saniraju oni gde je to moguće dobiće lokalne samouprave od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture“, poručio je Vesić.

U Braničevskom okrugu prema podacima koje su dostavile lokalne samouprave, za rušenje postoji jedan mosta koji se nalazi na teritoriji opštine Veliko Gradište.

Takođe, od 145 lokalnih samouprava koje su dobile nalog 126 uradilo je popis i izvršilo procenu stanja, a 19 nije poslalo izveštaj, saopštili su iz resornog ministarstva.

Izveštaj pored Bačkog Petrovca, Blaca, Bujanovca, Velike Plane, Vlasotinca, Vrbasa, Inđije, Iriga, Knjaževca, Loznice, Ljiga, Nove Crnje, Prokuplja, Rume, Sremske Mitrovice, Subotice i Čajetine nisu dostavile i dve opštine u Braničevskom okrugu, Žabari i Žagubica.