Društvo

Učenici četvrtog i sedmog razreda imaju probno testiranje 15. juna

Foto: Boom93/M. Veljković
Učenici sedmog razreda i četvrtog razreda imaće u sredu, 15. juna probno testiranje. Sedmaci iz jednog od pet predmeta koji se sada polažu na kombinovanom testu u okviru završnog ispita, a četvrtaci test znanja iz tri predmeta: srpskog jezika, matematike i prirode i društva.

Probno testiranje počinje u 12 sati, u sredu 15. juna. Na osnovu rezultata testiranja nastavnik može da oceni učenikova postignuća na testu, „ako je to u najboljem interesu učenika“, navodi se u uputstvu školama. To je potvrdila za Boom 93  predsednica aktiva direktora osnovnih škola u Požarevcu, Margareta Sekulović koja je ranije rekla da rezultati koje budu učenici postigli se neće ocenjivati, ali će predmetni nastavnici i učitelji biti upoznati sa tim kako su učenici uradili testove, i ukoliko nastavnik proceni može da oceni učenika u njegovu korist.

Neće im se ocene zaključivati na osnovu testa, a posebno je dobro što imaju pravo da se prema svojim afinitetima izjasne. Nije namera Ministarstva da vidi šta deca ne znaju, nego je stvar u tome da se deca podrže i da se vidi da li idu u pravom pravcu, na kojim oblastima treba više da rade, kako bi što bolje savladala program nastave i učenja. Negde je potrebno više raditi na nečemu,  negde deca imaju bolju osnovu, onda i lakše prelaze preko gradivo. Svako dete, svako odeljenje je priča za sebe“, rekla je Sekulović.

Nastavnici su obavezni da analiziraju rezultate zajedno sa đacima na času, a ako oni budu slabiji od očekivanih, nastavnici treba da planiraju aktivnosti kako bi pomogli učenicima da unaprede znanje. Učenicima koji su pogrešno uradili zadatak treba omogućiti na istom času da utvrde razloge zbog kojih su napravili grešku ili nisu ni pokušali da reše zadatak, piše u uputstvu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend