Društvo

Udruženje poljoprivrednika „Stig“: Cena đubriva i dalje previsoka, uskoro odluka o protestima

Foto:Boom93/Arhivska fotografija
Najavljena cena azotnog đubriva od 850 evra po toni koje će u narednom periodu stići u Srbiju je i dalje previsoka za poljoprivredne proizvođače i ne predstavlja nikakvo olakšanje, rekao je u izjavi za Boom93 Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“.

„Đubrivo koje je Ministarstvo obezbedilo i koje treba da stigne nekih 70.000 tona je oslobođeno carine i moći će da se kupi po ceni od 850 evra po toni. Što se nas tiče to je neprihvatljiva i veoma visoka cena“, naveo je Savić.

Kako pojašnjava, cena uree u Konstanci, najbližoj luci u Rumuniji, je 620 dolara po toni, odnosno oko 545 evra, a u Srbiji se prodaje po 850, iako neće biti naplaćena carina.

Baner Boom93 Android aplikacija

“Mi smatramo da je ta razlika od skoro 300 evra ogromna i nama kao poljoprivrednim proizvođačima ovakva pomoć Ministarstva poljoprivrede ništa ne znači”, kaže Savić.

Dodaje da će danas biti održan sastanak Nezavisne asocijacije poljoprivrednika na nivou cele Srbije, a Udruženje „Stig“ će najverovatnije sutra imati sastanak na kome će razgovarati o daljim koracima,pre svega prijavljivanju protesta i izlasku na isti.

“Prepušteni smo u principu sami sebi u principu ništa više nakon ovoga i ne tražimo, jedino želimo da iskažemo svoje nezadovoljstvo. Mi smo mali poljoprivrednici koji hoće da razvijaju poljoprivredu kao i u celoj zemlji”, zaključio je on.

U međuvremenu, minister poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da se u narednih mesec dana očekuje stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva.

U našu redakciju stiglo je i saopštenje  Udruženja građana „I mi se pitamo za opštinu Petrovac na Mlavi“ iz Petrovca na Mlavi, stiglo je saopštenje o ukidanje PDV-a i carinske stope na semenski repromaterijal i sredstva za zaštitu bilja.

“Udruženje i brojni mali poljoprivredni proizvođači smatraju da je to nedovoljno ukidanje carinske stope na azotna đubriva i bezvodni amonijak. Zbog previsokih cena semenskog materijala, sredstva za zaštitu bilja i evrodizel goriva potrebno je ukinuti PDV i carinsku stopu. Ukidanje PDV-a i carinske stope održala bi se poljoprivredna proizvodnja i čak bi se povećala. Kroz prodaju poljoprivrednih proizvoda preko PDV-a  slilo bi se u budžetu više novca. Jednostavnije i bolje je ukidanjem PDV-a i carinske stope očuvati poljoprivrednu proizvodnju. Ne odustajemo od ukidanja PDV-a i carinske stope i ograničavanje cene evrodizel goriva za poljoprivrednike na 100 dinara za 1 litar”, navodi se u saopštenju Danijela Grujića iz ovog Udruženja.

 

.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend