Društvo

Vlada donela novi propis: Zakup državnih njiva za vađenje nafte i gasa bez licitacije

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Vlada Srbije donela je novu Uredbu o uslovima, načinu i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe.

U odnosnu na prethodnu, donetu prošlog leta, najvažnija novina je da će se za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa, držano poljoprivredno zemljište u zakup davati bez sprovođenja postupka javnog nadmetanja, a takođe i bez obzira na klasu obradivog zemljišta.

Inače je propisano da predmet korišćenja može biti neobradivo državno poljoprivredno zemljište (pašnjaci, ribnjaci, trstici i močvare), odnosno obradivo državno poljoprivredno zemljište (njive, livade, vrtovi, voćnjaci i vinogradi) šeste, sedme i osme katastarske klase. – Izuzetno, kada je reč o istraživanju i eksploataciji nafte i gasa, predmet korišćenja može biti neobradivo državno poljoprivredno zemljište (pašnjaci, ribnjaci, trstici i močvare) i obradivo državno poljoprivredno zemljište (njive, livade, vrtovi, voćnjaci i vinogradi) – stoji u novoj Uredbi koja je doneta 1. septembra.

Novi propis navodi da se davanje državnog poljoprivrednog zemljišta na korišćenje sprovodi se postupku javnog nadmetanja, osim u slučaju nafte i gasa.

Uredba propisuje da lokalna samouprava grupiše državno poljoprivredno zemljište koje se planira za davanje na korišćenje u posebne jedinice javnog nadmetanja (katastarske parcele sa podacima o broju, površini, klasi…), ali se, kako je navedeno, zemljište u slučaju nafte i gasa može dati u zakup i ako nije označeno kao planirano za izdavanje, „nakon utvrđivanja ispunjenosti uslova u skladu sa ovom uredbom“.

Više informacija možete pročitati OVDE.