Društvo

Za sada bez usluge obezbeđenja u Reciklažnom centru, obustavljena Javna nabavka

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Gradska uprava Požarevca donela je odluku o obustavi Javne nabavke za usluge fizičko – tehničkog obezbeđenja objekta „Reciklažni centar“.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, sve pristigle ponude bile su neprihvatljive. Za ovu Javnu nabavku stigle su ponude 5 učesnika. Komisija je donela odluku da su dve ponude bile više od procenjene cene, dok je kod tri ponuđača utvrđeno da nisu ispunjeni svi kriterijumi za kvalitativni izbor privrednog subjekta.

Podsetimo, procenjena vrednost Javne nabavke iznosila je 2.750.000 dinara.

Kako je obezbeđenje reciklažnog centra trebalo da izgleda?

Za reciklažni centar potrebno je angažovanje radnika obezbeđenja koji bi radili na poslovima fizičke zaštite imovine, na period od godinu dana. Javnu nabavku u kojoj traži usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja objekta, odnosno dva uniformisana službenika za rad u dve smene raspisao je Grad Požarevac.

“Fizička zaštita imovine obavlja se prvenstveno ličnim prisustvom i neposrednom aktivnošću jednog uniformisanog službenika obezbeđenja u smeni, naoružanog službenim vatrenim oružjem, opremljenog GPS uređajem, baterijskom lampom i službenim mobilnim telefonom, u štićenom prostoru i vremenu“, pisalo je u javnoj nabavci.

Za vreme vršenja poslova fizičke zaštite, službenik obezbeđenja je, između ostalog, dužan da proverava identitet lica koje ulazi ili izlazi iz objekta, pregleda lice ili vozilo na ulazu ili izlazu iz objekta, zabrani neovlašćenim licima ulaz i pristup u objekat ili prostor koji se obezbeđuje, naredi licu da se udalji iz objekta ili prostora koji se obezbeđuje, privremeno zadrži lice koje je zatekao u objektu ili prostoru u vršenju krivičnog dela i težih prekršaja narušavanja javnog reda i mira, do dolaska policije, upotrebi sledeća sredstva prinude, sredstva za vezivanje, fizičku snagu, vatreno oružje, pod uslovima utvrđenim zakonom i zakonom kojim se uređuje upotreba oružja od strane ovlašćenog policijskog službenika.