Ekonomija

Skaču cene letovanja: Autobus do Grčke i 70 evra

Foto;Lisac

Foto;Lisac

Jedna od omiljenih destinacija srpskih turista bi mogla i da podigne cene.

Neizvesnost koja je nastala u čitavom svetu nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali i sankcije koje je Zapad zbog toga uveo, uticala je na gotovo sve sfere života, pa tako i na putovanja. Prvi efekti osetili su se i u Srbiji, gde je nakon krize praktično utihnulo intereovanje za letnje aranžmane, a izvesna posledica svega su i poskupljenja, od kojih su neka potpuno izvesna, a druga očekivana.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić kaže da je do 24. februara vladalo dobro interesovanje za letnje aranžmane, štaviše mnogo bolje nego prošle godine u ovo vreme, ali da se sve promenilo s početkom rata u Ukrajini.

Baner Boom93 Android aplikacija

„Odjednom je prestalo interesovanje i već tri nedelje niko ne ulazi u agencije. Još je situacija prilično nepredvidiva“, kaže on u razgovoru za Euronews Srbija.

Premda destinacije koje srpski turisti biraju zaista nemaju previše dodirnih tačaka sa krizom u Ukrajini, konflikt i te kako ima dodirnih tačaka sa ekonomijom na globalnom nivou, pa samim tim i novcem koji ćemo ove godine izdvajati za letovanje.

„Gorivo je toliko poskupelo da oni koji su već uplatili letovanje treba da računaju na doplatu kada je avionski prevoz u pitanju – ne u velikoj meri, ali negde između 10 i 25 evra po karti. Vrlo je moguće da će povećanje cena nafte uticati i na druge usluge, ali za sada nemamo takve informacije“, kaže Seničić.

On je istakao da od povećanja cena neće biti izuzet ni autobuski prevoz za koji se očekuje poskupljenje karte od 10 do 15 odsto.

„Na primer, ako je prosečna karta do Grčke bila 60 evra, sada će biti oko 10 do 15 evra više. Dakle, za očekivati je da bude korigovanja cena“, kaže on.