Kultura

Pred požarevačku premijeru: Srđan Anđelić i Boom93 o nastavku „Munja”

Foto: YouTube printskrin

Foto: YouTube printskrin

Srđan Anđelić, scenarista kultnog filma „Munje” i filma „Do koske”, producent i reditelj filma „Artiljero”, autor serija „Mile protiv tranzicije” i „Ujka — novi horizonti”, autor nedavno objavljene knjige za decu „Eva i njen Roksi”, u razgovoru za portal Boom93 govori o nastavku filma „Munje: Opet”, koji se ovog vikenda prikazuje u Bioskopu Centra za kulturu Požarevac.

Boom93: Dugo očekivani nastavak kultnog filma „Munje” počeo je svoj bioskopski život. Opet su tu i Pop i Mare i Gojko, zarobljeni u vremenu od pre dvadeset godina, ali i neki novi likovi koji nose duh sadašnjeg trenutka u novoj akciji „Munje: Opet”. Zašto je tebi bilo važno da se snimi nastavak filma? Koliko je trajao rad na ovoj priči? Da li si uživao radeći na scenariju i da li si zadovoljan kako je ispalo?

Srđan Anđelić: Hteli smo zabavno snimanje i tako je i bilo, iz toga je nastao i zabavan film. Prošlo je mnogo godina: Usein Bolt je nekoliko puta trčao brže od sebe, osnovan je YouTube, čak su i Grci bili evropski prvaci u fudbalu… Ljudima su se dešavale svakakve stvari, ali našim junacima slabo. Međutim, u svom svetu, oni su ostali imuni od cinizma. Zbog toga imaju želju za taj novi ritam : o-pet, o-pet…

Boom93: Kada se radi nastavak filma, očekivana reakcija je i skepsa starih fanova. Nedavno je u intervjuu Sergej Trifunović rekao da se plašio da pročita scenario. Da li se plašio i Raša? Ili je to samo priča…

Srđan Anđelić: Ko god se plašio, strah je baj-baj, otišao i nestao. Dok sam razmišljao o priči i sve više ulazio u Popov i Maretov svet, tako je i skepsa bila sve udaljenija. Sumnja se uvek petlja čim se nešto stvara, ali mora na vreme da se zaustavi jer je naporna i destruktivna. Kada sam počeo da pišem, samo što nisam rekao : Gde ste vas dvojica? Šta ima novo? Sad ću da vas oživim, da budete mladi poslednji put.

Boom93: Kakva je reakcija publike posle par dana prikazivanja i kakva je reakcija onih kojima su „Munje” bile kultni film?

Srđan Anđelić: Vedra lica izlaze iz bioskopa u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Banja Luci… Film očigledno deluje na ljude, a zbog njih smo pravili nastavak. Posebno mi je drago zbog mlade publike koja ponovo puni bioskope!

Boom93: U kojoj meri su „Munje: Opet” prilagođene i šta poručuju današnjoj generaciji?

Srđan Anđelić: Poručuju svašta, malo brkam sve te poruke, ali imam usklik pri kraju flma OPET! Uvek je dobro i zdravo probati OPET! Tako se nadmećemo sa preprekama u životu, testiramo sebe koliko smo živi!

Foto: Dušan Joksimović

Boom93: Svi mi smo 20 godina matoriji, ne samo likovi iz filma već i mi koji smo ga obožavali. Taj bunt je, ipak, vezan za mlađe godine. Da li on postoji danas?

Srđan Anđelić: Bunt je intimna kategorija, svako će na svoj način da ga otkrije i raspali! Mi smo isti ljudi oduvek i, kada se čini da smo pospani i nemotivisani, dovoljna je mala provokacija da pokažemo svoje pravo lice! Ja zauvek verujem u naše ljude!

Boom93: Poznato je da Srđan Anđelić piše sjajne dijaloge u domaćim filmovima. Te replike su se odomaćile u govoru više generacija. Da li je i ovaj film pun raznih dobrih replika?

Srđan Anđelić: Dijalog uvek dođe spontano, a prethodi mu dobro smišljena situacija, mora da se namesti takav odnos između likova da dijalog postane lak i jasan. Publika voli komediju, obratite pažnju kakva je energija kolektivnog smeha u bioskopu. Poslaćemo i u Požarevac naše plaćene profesionalne smejače, koji se kikoću tako da se cela sala smeje. Neka bude smeh i neka traje što duže!

Boom93: „Munje” su snimane na prelazu između dva milenijuma, pred sam pad režima Slobodana Miloševića, kada je osećaj beznađa bio na vrhuncu. Sada nas, ipak, muče neke druge brige. Kako se tebi čini? Ima li nade?

Srđan Anđelić: Uvek snimamo kada se svet raspada. Prvi film se rodio u vreme bombi, ratova, opšte nesreće. I odjednom, evo i drugog dela kada nas svi plaše da smo na ivici 3. svetskog rata. Mi hoćemo kontru! Dajmo ljudima razlog da se smeškaju, to je naša misija! Svet će spasiti osmeh!

Boom93: Muzika je za „Munje” bila ekstremno važna, a u novom filmu se mogu čuti i Vizelj i Sitzpinker, ali i Kojot i Prti Begee, a hit je pesma Mile Sile. Soundtrack je definitivno bio prostor za sukob dve generacije u filmu! Kako to tebi izgleda? I koliko ti je muzika još uvek važna? Šta danas vrti Mjehur (umetničko ime Srdjana Anđelića u podcastu Mjehur Ubica)?

Srđan Anđelić: Taj Mjehur sluša sve, kao i uvek. „Munje: Opet” smo napunili mnogo dobrom muzikom, ima mnogo zvuka novih bendova, od gitara do old school hip-hop-a, sve do Cobijeve fabrike zvuka, i najnovije generacije Andreje, baby Motorole… Kakve su to „Munje” ako posle filma ne poželiš da izađeš u klub i budeš kralj plesa! Oooo – 5!

„Munje: Opet” u Bioskopu Centra za kulturu Požarevac biće prikazane 8. aprila u 20.30 časova i 9. aprila u 16 i 18 časova.

Cena ulaznice iznosi 350 dinara, a može se kupiti u Biletarnici, čije je radno vreme od 13.30 do 20.30 časova.