Društvo

Šta je sa vodom u Kostolcu?

Građani Kostolca su 12. aprila obavešteni da je analizom pijaće vode od strane Zavoda za javno zdravlje Požarevac na izvorištu Lovac i u vodovodnoj mreži utvrđen pojačan miris u pijaćoj vodi, te da se ona ne preporučuje za piće i spremanje hrane.

Takođe, 23. aprila, na osnovu rezultata ispitivanja vode sa izvorišta PPV Mlava, Štab za vanredne situacije Grada Požarevca usvojio je zaključak kojim se voda iz mreže u Drmnu, Viminacijumu, Kineskom naselju i objektima TE KO Kostolac B, može koristiti isključivo za sanitarne potrebe.

Ubrzo nakon toga, izvršena je asanacija i hiperhlorisanje na izvorištima Lovac i PPV Mlava od četvrtka, 25. aprila od 7 časova ujutro, do nedelje 28. aprila u 24 časa, te građani nisu smeli ovu vodu da koriste ni za kupanje ova 4 dana.

Boom 93 je 29. aprila, u ponedeljak nakon hiperhlorisanja, kontakrirao ZZJZ Požarevac i JKP Vodovod i kanalizaciju  kako bismo saznali kontrolne analize i da li je voda nakon prečišćavanja bezbedna za piće i korišćenje. 

Tada nam je direktorka ZZJZ Ana Jovanović rekla da je u toku rad na trenutnim analizama - ,,Danas, sutra, verovatno će se raditi i posle praznika''.

Aleksandar Dimitrijević tada je rekao kako je potrebno da se urade tri analize da bi mogli sa sigurnošću da obaveste građane da je voda ispravna ili nije. 

Boom 93 je 7. maja, posle praznika ponovo zvao ZZJZ Požarevac, gde je rečeno da su poslednje analize vode, iz vodovodne mreže koju pokriva i vodoizvorišta Lovac i Mlava odnosno tačke iz vodovoda Kostovac, rađene su 30. aprila i kako je u vodi i dalje prisutan miris.

Direkorka Zavoda za javno zdravlje Ana Jovanović je 7. maja za Boom 93 da je miris vode, nakon poslednjeg uzorkovanja, nižeg nivoa i intenziteta. ali da je voda u Kostolcu i dalje neispravna.

Iako je Boom 93 zvanično pokušao da sazna kakvo je stanje sa vodom na ovim vodoizvorištima, ostao je bez odgovora jer iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac i JKP Vodovod i kanalizacije nema zvaničnih informacija, svi ćute.

Kako Boom 93 nezvanično saznaje, analize vode koje je radio Batut i Zavod za javno zdravlje Požarevac navodno još uvek nisu dobre. 

Podsetimo, razgovarali smo sa Elizabet Paunović, članicom stručnog saveta i penzionisanom direktorkom Centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije, koja nam je pružila dublji uvid u problem sa vodom i otkrila šta su zapravo gvožđevito-manganozne bakterije i koliko su štetne za zdravlje. 

U cilju pravovremenog i istinitog informisanja građana bilo bi dobro da se nadležni, Gradska uprava, JKP Vodovod i kanalizacija  i ZZJZ oglase sa najnovijim informacijama o ispravnosti vode kako se ne bi širile dezinformacije i unosila panika na društvenim mrežama.

Boom93 će i narednih dana pratiti situaciju.