Društvo

Promovisan “Zbornik literarnih radova”

Foto:Boom93/J.Jacić

Foto:Boom93/J.Jacić

Promocija “Zbornika literarnih radova” koji je nastao kao rezultat literarnog konkursa pod nazivom “One koje su zaboravljene” održana je u petak u Gradskoj biblioteci.

Literarnom konkursu je prethodio projekat “Saznaj! Prepoznaj! Prijavi!”  koji je za cilj imao podizanje svesti mladih o rodno zasnovanom nasilju i nasilju u vezama mladih. Nosilac projekta je Udruženje “Svet reči” iz Velike Plane.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiU okviru projekta realizovane su brojne aktivnosti, među kojima su radionice u srednjim školama u gradu.

Radionice su održane u Požarevačkoj gimnaziji, Ekonomskoj,  Medicinskoj i Tehničkoj školi Kostolac i osnovnim školama Dositej Obradović, Vuk Karadžić i Kralj Aleksandar I u Požarevcu, Poljani i Aleksandrovcu.

Foto:Boom93/J.Jacić

U okviru projekta sproveden je literarni konkurs, a učenica Milica Mihajlović iz Požarevačke gimnazije i članica Udruženja Kreativne pedagogije osvojila je prvo mesto.

Pobednica konkursa kaže da uvek bira da se bavi onim temama za koje primeti da su problematične u društvu, da bi ne samo podigla svoju svest, već i svest svoje okoline i svih ljudi do kojih njen rad dođe.

“Primetila sam da iako smo u 21. veku postoji rodna neravnopravnost i mislim da nismo svesni, a ni ja nisam toga bila svesna dok nisam počela da se bavim ovom temom da oglas gde se traži radnica predstavlja takođe rodnu neravnopravnost, ali od tih naizgled banalnih stvari se i počinje”, navodi Mihajlović.

Foto:Boom93/J.Jacić

Ona je nakon promocije održala i prezentaciju o Fridi Kalo i poslala poruku prisutnima.

“Nikada ne smemo sebi da dozvolimo da kažemo ne mogu, jer uvek možemo”, poručila je ona.