Kultura

Veliki roman Milana Kundere

smart
U emisiji Supermarket kulture, autor Goran Jovanović predstavio je roman ‘’Besmrtnost’’, jednog od najvećih evropskih pisaca, Milana Kundere, u izdanju Lagune.

Knjiga Besmrtnost iz 1990. godine, a koju je Laguna kod nas objavila 2017. godine, jedno je od velikih ostvarenja čuvenog pisca, disidenta, Milana Kundere. On je 1968. godine, nakon okupacije Čehoslovačke, došao u poziciju da ne može da radi, jer se našao na spisku nepoželjnih intelektualaca, te je 1975. godine emigrirao u Francusku.

Roman Besmrtnost upravo za junake ima Francuze. To je, pre svega, priča o Anjes, senzibilnoj mladoj ženi, ali i njenoj sestri Lauri, sa kojom ima težak i komplikovan odnos, i zbog nekog ličnog rivalstva, ali i zbog muškaraca sa kojima žive, zbog porodičnih odnosa i različitog pogleda na svet. Kundera ume da se igra ljubavnim parovima, da ih iskušava, stavlja u nemoguće situacije, otkrivajući im pravu prirodu.

Značajan segment Kundera posvećuje odnosu svojih junaka prema umetnosti, književnosti i muzici, pa kako je to umeo i ranije da priredi, protagonisti su mu često i veliki umetnici. Ovde su to, recimo, Gete (uz posebno apostrofiran njegov odnos sa ženama), Betoven, Ernest Hemingvej. Na mnogo načina i sami besmrtnici, oni raspravljaju o brojnim aspektima besmrtnosti.

Možda su najmanje uspele stranice koje Kundera posvećuje nekim političkim vetrovima i to, pogotovo kada vreme prođe, obesmisli te delove knjige, jer se dnevno-politička događanja često pretvore u efemernost iz koje iščili svaki značaj i umetnički potencijal, iako posledice politike po život počesto mogu biti dramatične.

U svakom slučaju, autoru književnih bisera kao što je zbirka priča Smešne ljubavi i romani Šala, Oproštajni valcer, Život je negde drugde, Knjiga smeha i zaborava, Nepodnošljiva lakoća postojanja, od kako živi u Francuskoj, Besmrtnost je jedno od najznačajnijih ostvarenja i poslednje koje je pisao na češkom jeziku.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend