Kultura

Veliki roman Milana Kundere

smart

smart

U emisiji <em>Supermarket</em> <em>kulture</em>, autor Goran Jovanović predstavio je roman ‘’Besmrtnost’’, jednog od najvećih evropskih pisaca, Milana Kundere, u izdanju Lagune.

Knjiga Besmrtnost iz 1990. godine, a koju je Laguna kod nas objavila 2017. godine, jedno je od velikih ostvarenja čuvenog pisca, disidenta, Milana Kundere. On je 1968. godine, nakon okupacije Čehoslovačke, došao u poziciju da ne može da radi, jer se našao na spisku nepoželjnih intelektualaca, te je 1975. godine emigrirao u Francusku.

Roman Besmrtnost upravo za junake ima Francuze. To je, pre svega, priča o Anjes, senzibilnoj mladoj ženi, ali i njenoj sestri Lauri, sa kojom ima težak i komplikovan odnos, i zbog nekog ličnog rivalstva, ali i zbog muškaraca sa kojima žive, zbog porodičnih odnosa i različitog pogleda na svet. Kundera ume da se igra ljubavnim parovima, da ih iskušava, stavlja u nemoguće situacije, otkrivajući im pravu prirodu.

Značajan segment Kundera posvećuje odnosu svojih junaka prema umetnosti, književnosti i muzici, pa kako je to umeo i ranije da priredi, protagonisti su mu često i veliki umetnici. Ovde su to, recimo, Gete (uz posebno apostrofiran njegov odnos sa ženama), Betoven, Ernest Hemingvej. Na mnogo načina i sami besmrtnici, oni raspravljaju o brojnim aspektima besmrtnosti.

Možda su najmanje uspele stranice koje Kundera posvećuje nekim političkim vetrovima i to, pogotovo kada vreme prođe, obesmisli te delove knjige, jer se dnevno-politička događanja često pretvore u efemernost iz koje iščili svaki značaj i umetnički potencijal, iako posledice politike po život počesto mogu biti dramatične.

U svakom slučaju, autoru književnih bisera kao što je zbirka priča Smešne ljubavi i romani Šala, Oproštajni valcer, Život je negde drugde, Knjiga smeha i zaborava, Nepodnošljiva lakoća postojanja, od kako živi u Francuskoj, Besmrtnost je jedno od najznačajnijih ostvarenja i poslednje koje je pisao na češkom jeziku.