Politika

Predsednik kaže da je planirao da smeni Vulina: Šta kaže zakon ko bira direktora BIA?

Youtube screenshot/MUP Republike Srbije

Youtube screenshot/MUP Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući pisanje medija da će Aleksandar Vulin biti uskoro smenjen sa mesta direktora Bezbednosno-informativne agencije, rekao je večeras na televiziji Pink da Vulin „verovatno ne bi bio na čelu BIA da nisu zapretili da ne sme da bude“.

On je dodao da mu „nikada nije pao na pamet Marko Đurić za BIA“.

„U životu svom nisam razmišljao o Marku Đuriću za BIA“, istakao je predsednik Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, Vulinu su „produžili život“.

„Možda sam i planirao sam da ga smenjujem, a sad ne mogu… Eto Vulina. Produžiše mu mandat“, ocenio je predsednik Republike gostujući na TV Pink.

Zašto je to predsednik jedne demokratske države izjavio nije baš jasno, s obzirom da u Zakonu o Bezbednosno-informativnoj agenciji piše da „radom Agencije rukovodi direktor, koga postavlja i razrešava Vlada“.

U Zakonu se navodi i da je direktor BIA dužan da dva puta godišnje podnese izveštaj o radu Agencije i o stanju bezbednosti Republike Srbije Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srbije.

Dakle, direktora BIA imenuje Vlada Srbije, a on po funkciji odgovara Skupštini i Vladi Srbije, te nije jasno kako je to predsednik Republike „planirao da ga smeni“, niti kako on odlučuje o njegovom mandatu.