Politika

„Srpski blok“: Tri ključna cilja nove političke formacije koju je Vučić najavio

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Ukoliko se najave predsednika Srbije i lidera SNS ostvare, na političkoj sceni Srbije bi u narednom periodu mogla da nikne nova politička formacija. Ona ne bi bila ni stranka, niti koalicija, već bi trabalo da predstavljala konsenzus oko najvažnijih nacionalnih pitanja. Šta bi onda zapravo trebalo da predstavlja novi pokret?

Sagovornici Euronews Srbija ukazuju na nekoliko ključnih stvari – pre svega, u tom pokretu ne bi bilo mesta za političke ekstremiste i one koji se bore protiv nacionalnih interesa, pa bi on na izvesan način bi trebalo da bude i put i ka otklonu od „rusofislih stavova“. S druge strane, ukazuju, pokret bi trebalo da bude i put ka izvesnoj reformi Srpske napredne stranke.

Ipak, krenimo redom.

Takozvani „srpski blok“, koji je Vučić najavio kao blok „pristojnosti i normalnosti“ trebalo bi, kako je sam istakao, da čine oni koji nisu ni za Istok, ni za Zapad.

„Svi imaju svoje političke stranke, jedni su za jedne, drugi za druge, zato je važno da se formiraju pokreti u centru, koji su za Srbiju i vole ovu zemlju više od svega. Ta borba neće biti laka zato što se svi oni zajedno bore protiv nezavisnosti Srbije, svi ti ljudi u našoj zemlji. Svi ti ljudi, političari, partije bore se direktno protiv interesa Srbije, zato će biti važno da formiramo blok pristojnosti i formalnosti, srpski blok koji će da se suprotstavi i jednima i drugima“, rekao je Vučić.

Analitičari smatraju da ovakve najave ne dolaze slučajno baš u ovom trenutku. Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost za Euronews Srbija kaže da je takav potez zapravo neophodan s obzirom na to šta se dešava na globalnoj sceni, te da se u našem društvu od početka ruske invazije na Ukrajinu „emocije posebno izražene“ i da je stav javnosti polarizovan.

Ukazuju, međutim, i da to možda nije jedini razlog, već da u potencijalnom formiranju novog pokreta postoji i pokušaj da se „neutrališu“ rusofilski glasovi u Srpskoj napredanoj stranci, ali i sama stranka reformiše usled lošijeg rezultata na aprilskim izborima, pogotovo kada se on poredu sa brojem glasova koje je Vučić osvojio kao predsednički kandidat.

I dok se i dalje nagađa šta bi novo ovakav blok mogao da donese na srpsku političku pozornicu, još je zanimljivije pitanje ko bi ga činio, pa tako mesto u njemu analitičari vide pre svega za partije vladajuće koalicije, ali ne isključuju mogućnost da on bude i širi kako bi se ostvario „nacionalni konsenzus“. Ta širinu, međutim, kako ukazuju, beće se tražiti među strankama desne orjentacije koje su na talasu rata u Ukrajini uspele da uđu u parlament.

Šta su ciljevi ukrupnjavanja političke scene

Govoreći pred medijima, a nakon što je uručio orden ministru spoljnih poslova Kube, Vučić je rekao da će u skorijoj budućnosti doći do pregrupisavanja na političkoj sceni. On je objasnio da ne misli na ujedinjavanje političkih stranaka, već na „ukrupnjavanje“ političke scene, ali je pojasnio i šta misli kada kaže „srpski blok“.

„Kad kažem srpski – ne mislim nacionalno srpski, nego mislim i građanski i nacionalno, blok pristojnosti koji će se suprotstaviti i jednima i drugima“, rekao je on.

Politikolog Cvjetin Milivojević smatra da bi to verovatno za početak bila neka vrsta platforme. On smatra da to ne bi bila čvrsta organizacija, ali da bi u jednoj fazi mogla da postane pokret.

Više informacija možete pročitati OVDE.