Podkast

Supermarket kulture – Emisija 11

U “Supermarketu kulture” možete pronaći teme iz kulture. Govorimo o predstavama, izložbama, predstavljamo knjige, filmove, festivale i manifestacije, najavljujemo i komentarišemo događaje iz kulture i umetnosti. U našem dobro snabdevenom marketu možete pronaći i neku kritiku, recenziju ili prikaz novih knjiga, ostvarenja iz sveta filma, pozorišta, likovne umetnosti, animacije i muzičke industrije. “Supermarket kulture” uređuje Goran Jovanović i redakcija Boom93.

U najnovijem, jedanaestom po redu, izdanju emisije Supermarket kulture, očekuje vas puno informacija, osvrta, predloga šta da pogledate i pročitate i zanimljivih sagovornika iz sveta kulture i umetnosti.

Na 27. Festivalu autorskog filma koji smo ove godine posetili, filmski kritičar Marko Stojiljković, jedan od najuticajnijih u regionu, održao je masterclass na temu ‘’Kuda sa kritikom?’’. Čućete neke detalje sa ovog predavanja.

Tijana Bajić, rediteljka, postavlja na scenu Centra za kulturu Požarevac, sa glumcima Pozorišta ‘’Milivoje Živanović’’, predstavu ‘’Luda Troja u stotinu boja’’. Predstava bi do kraja godine trebalo da doživi svoju premijeru, a mi smo tim povodom napravili intervju sa Tijanom Bajić.

Ljubitelje književnosti dobra zabava očekuje ukoliko pročitaju knjigu Olivera Peča ‘’Kralj prosjaka: Krvnikova kći’’, a recenzija filma odnosi se na ostvarenje sjajnog čileanskog autora Pabla Larajna ‘’Spenser’’, sa sjajnom Kristen Stjuart u liku Princeze Dajane.

Tu su i kratke vesti iz kulture u kojima je reč o pobednicima Festivala dramskih amatera ‘’Živka Matić’’, novim festivalskim predstavljanjima Dramskog studija Centra za kulturu Požarevac i drugim aktuelnostima.

U formatu podkasta emisiju Supermarket kulture možete pratiti na sajtu Boom 93.

Goran Jovanović, urednik i voditelj emisije je i novinar, filmski kritičar, književnik. Član Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Objavio je knjige filmskih eseja: Američki bioskop (1998), Zlatna dekada: britanski film devedesetih (2002), Tranzicijski rulet: Istočno-evropske kinematografije u raljama tranzicije (2005) I Ruski film postsovjetske ere (2013).  Autor je romana Histerija (2008) i Euforija (2011).  Bio je član žirija filmskih festivala u Nišu (Filmski susreti, Žiri kritike), Beogradu (FEST, Žiri kritike) i Novom Sadu (Novosadska arena, Žiri kritike), selektor filmskih festivala u Požarevcu (FEMUF) i Somboru (Selekcija studentskog filma).  Dobitnik je nagrade ’’Tori Janković’’ koju dodeljuju KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) i Nacionalna koalicija za decentralizaciju (Niš).