Podkast

Supermarket kulture – Emisija 14

U "Supermarketu kulture" možete pronaći teme iz kulture. Govorimo o predstavama, izložbama, predstavljamo knjige, filmove, festivale i manifestacije, najavljujemo i komentarišemo događaje iz kulture i umetnosti. U našem dobro snabdevenom marketu možete pronaći i neku kritiku, recenziju ili prikaz novih knjiga, ostvarenja iz sveta filma, pozorišta, likovne umetnosti, animacije i muzičke industrije. "Supermarket kulture" uređuje Goran Jovanović i redakcija Boom93.

U najnovijem, četrnaestom po redu, izdanju emisije Supermarket kulture gosti su nam ljudi iz sveta pozorišta.

U intervjuu sa Milošem Jagodićem, pozorišnim rediteljem, koji trenutno radi na predstavi “Zločin i kazna“ u CZK Požarevac, prisećamo se njegovih početaka, najviših umetničkih dometa, ali dotičemo i aktuelna teatarska događanja.

Jedan od najaktivnijih glumaca na amaterskim scenama u našem kraju je Valentino Oljača. Sa ovim glumcem pričali smo tokom večeri kada je Pozorište “Milivoje Živanović“ CZK Požarevac premijerno izvelo predstavu “Luda Troja u stotinu boja“. Valentino Oljača je  prisutan u predstavama koje se postavljaju u Požarevcu, Malom Crniću, Kostolcu…

U rubrici posvećenoj novim knjigama, u ovom izdanju  Supermarketa kulture predstavljamo monografiju “Neda Arnerić: Čarobna melanholija“ priređivača Anite Panić, u izdanju Filmskog centra Srbije, koja će se krajem januara naći u prodaji.

U fokusu filmske recenzije je dobitnik Zlatnog globusa u žanru drame, najnovije ostvarenje Džejn Kempion “Moć psa“, sa Benediktom Kamberbačom i Kirsten Danst u glavnim ulogama.

Goran Jovanović, urednik i voditelj emisije je i novinar, filmski kritičar, književnik. Član Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Objavio je knjige filmskih eseja: Američki bioskop (1998), Zlatna dekada: britanski film devedesetih (2002), Tranzicijski rulet: Istočno-evropske kinematografije u raljama tranzicije (2005) I Ruski film postsovjetske ere (2013).  Autor je romana Histerija (2008) i Euforija (2011).  Bio je član žirija filmskih festivala u Nišu (Filmski susreti, Žiri kritike), Beogradu (FEST, Žiri kritike) i Novom Sadu (Novosadska arena, Žiri kritike), selektor filmskih festivala u Požarevcu (FEMUF) i Somboru (Selekcija studentskog filma).  Dobitnik je nagrade ’’Tori Janković’’ koju dodeljuju KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) i Nacionalna koalicija za decentralizaciju (Niš).

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Kvalitet vazduha

%d bloggers like this:
Send this to a friend