Podkast

Supermarket kulture – Emisija 16

U "Supermarketu kulture" možete pronaći teme iz kulture. Govorimo o predstavama, izložbama, predstavljamo knjige, filmove, festivale i manifestacije, najavljujemo i komentarišemo događaje iz kulture i umetnosti. U našem dobro snabdevenom marketu možete pronaći i neku kritiku, recenziju ili prikaz novih knjiga, ostvarenja iz sveta filma, pozorišta, likovne umetnosti, animacije i muzičke industrije. "Supermarket kulture" uređuje Goran Jovanović i redakcija Boom93.

U najnovijem, šesnaestom po redu, izdanju emisije Supermarket kulture najavljujemo 18. Amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir“, koje će biti održane u CZK Požarevac od 23. do 28. februara. O takmičarskom programu i revijalnom delu, kao i o pratećim segmentima manifestacije, govori Aleksandar Lukić, selektor festivala.

Govorimo o brojnim izložbama i drugim aktuelnostima od lokala do globala, o nagrađenim filmovima i stvaraocima na 72. Berlinskom filmskom festivalu, a najavljujemo i jubilarni 50. FEST, koji će biti svečano otvoren u petak, 25. februara, višestruko nagrađivanim filmom “Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića.

Koleginica Jana Jacić bila je u Rabrovu na otvaranju izložbe “Despot, veliki mali čovek“ sa umetničkim radovima podrške kulturnom pregaocu Draganu Despotu Đorđeviću, a mi iz njenog teksta, priređenog za portal Boom 93, prenosimo neke delove.

U Supermarketu kulture dužnu pažnju posvećujemo gromadnoj ličnosti i svetioniku naše kulturne i javne scene, Milanu Vlajčiću, filmskom, književnom i muzičkom kritičaru, koji nas je nedavno napustio u 83. godini.

Filmska recenzija posvećena je novoj ekranizaciji jednog naslova iz opusa Agate Kristi. Naravno, reč je o filmu “Smrt na Nilu“ reditelja Keneta Brane, koji je nakon “Ubistva u Orijent ekspresu“ još jednom pokušao da donese duh krimi misterije iz romana čuvene žanrovske spisateljice.

Goran Jovanović, urednik i voditelj emisije je i novinar, filmski kritičar, književnik. Član Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Objavio je knjige filmskih eseja: Američki bioskop (1998), Zlatna dekada: britanski film devedesetih (2002), Tranzicijski rulet: Istočno-evropske kinematografije u raljama tranzicije (2005) I Ruski film postsovjetske ere (2013).  Autor je romana Histerija (2008) i Euforija (2011).  Bio je član žirija filmskih festivala u Nišu (Filmski susreti, Žiri kritike), Beogradu (FEST, Žiri kritike) i Novom Sadu (Novosadska arena, Žiri kritike), selektor filmskih festivala u Požarevcu (FEMUF) i Somboru (Selekcija studentskog filma).  Dobitnik je nagrade ’’Tori Janković’’ koju dodeljuju KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) i Nacionalna koalicija za decentralizaciju (Niš).

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Radoslav Momirović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Ostale vesti iz ove kategorije

Kvalitet vazduha

Send this to a friend