Podkast

Supermarket kulture – Emisija 18

U "Supermarketu kulture" možete pronaći teme iz kulture. Govorimo o predstavama, izložbama, predstavljamo knjige, filmove, festivale i manifestacije, najavljujemo i komentarišemo događaje iz kulture i umetnosti. U našem dobro snabdevenom marketu možete pronaći i neku kritiku, recenziju ili prikaz novih knjiga, ostvarenja iz sveta filma, pozorišta, likovne umetnosti, animacije i muzičke industrije. "Supermarket kulture" uređuje Goran Jovanović i redakcija Boom93.

U osamnaestom izdanju Supermarketa kulture najavljujemo 26. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović“.

O festivalu, koji će se posle dve godine pauze održati u punom kapacitetu, sa takmičarskim programom i pred punim gledalištem, govore gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, direktorka CZK Požarevac, Galina Perić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, Dejan Krstić, i glavni organizator festivala, Bojan Gačević. Sve je zabeležila naša novinarka Sanja Lisac, na pres konferenciji održanoj u Centru za kulturu Požarevac. Predstave takmičarskog programa odabrao je novi selektor, ugledni reditelj Nikita Milivojević.

Supermarket kulture obeležava šest godina od smrti glumca Dragana Nikolića. Iz naše arhive donosimo sećanja i zapažanja novinarke Radmile Stanković (koja je jesenas bila gost ’’Dana Slobodana Stojanovića’’) o Gagi Nikoliću kao voditelju nezaboravnih televizijskih zabavnih emisija i o nekim detaljima njegove filmske karijere.

Ljubitelji filma još uvek sređuju utiske vezane za 50. FEST, a mi u filmskoj recenziji ocenjujemo domete jednog od najzapaženijih ostvarenja na ovom festivalu. U pitanju je ’’Mračna kći’’, debitantska režija poznate američke glumice Megi Džilenhol.

Goran Jovanović, urednik i voditelj emisije je i novinar, filmski kritičar, književnik. Član Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Objavio je knjige filmskih eseja: Američki bioskop (1998), Zlatna dekada: britanski film devedesetih (2002), Tranzicijski rulet: Istočno-evropske kinematografije u raljama tranzicije (2005) I Ruski film postsovjetske ere (2013).  Autor je romana Histerija (2008) i Euforija (2011).  Bio je član žirija filmskih festivala u Nišu (Filmski susreti, Žiri kritike), Beogradu (FEST, Žiri kritike) i Novom Sadu (Novosadska arena, Žiri kritike), selektor filmskih festivala u Požarevcu (FEMUF) i Somboru (Selekcija studentskog filma).  Dobitnik je nagrade ’’Tori Janković’’ koju dodeljuju KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) i Nacionalna koalicija za decentralizaciju (Niš).

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Kvalitet vazduha

Send this to a friend