PROMO

Gradonačelnik: 2021. godinu obeležile krupne investicije koje je grad čekao godinama (VIDEO)

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

U intervjuu za Boom 93, gradonačelnik Saša Pavlović komentarišući prethodnu godinu kaže da je u 2021. godini urađeno dosta od planiranog. On dodaje da su ovu godinu, pre svega, obeležile neke krupne investicije koje je ovaj grad čekao godinama.

“Na početku samog mandata doneli smo odluku o izradi plana detaljne regulacije industrijske zone, gde smo kompleks Šećerane odlučili da proširimo na okolna zemljišta, a nakon toga usledila je i kupovina 14ha zemljišta po veoma povoljnoj ceni, gde je cena u proseku bila 418 evra po aru. Time je posle više decenija Grad kupio imovinu u zemljištu i zaokružio jednu priču o industrijskoj zoni od zajedničkih 36ha sa republičkim zemljištem, što smatram da sutradan neće biti problem kada budemo pričali o novim investitorima koji tu treba da dođu.

Baner Boom93 Android aplikacijaPored toga, 2021. godinu obeležila je i aktivnost usmerena ka dovođenju jednog velikog investitora i nadam se da ćemo tokom 2022. godine imati prilike da budemo svedoci otvaranja te investicije. Krenuli smo i u izgradnju nekih objekata koje je ovaj grad čekao godinama. Najveći objekat i najveća investicija vezana za sportsku infastrukturu je izgradnja atletskog stadiona koja je započela i već je u poodmakloj fazi. Potpisali smo ugovor za izgradnju pomoćnih sportskih terena, što je još jedna od stvari koju je grad čekao decenijama unazad. Naravno, nismo zapostavili ni svu komunalnu infrastrukturu, gde moram da kažem, da smo već navikli građanstvo da svake godine radimo komunalnu infrastrukturu u vidu puteva, kišne i fekalne kanalizacije, kao i toplifikacije.

Kada je komunalna infrastruktura u pitanju, prošle godine smo uradili otprilike 12 do 14km puteva. Takođe, izvode se krupni projekti poput kišne kanalizacije južni kolektor i započeta je velika investicija za drugu polovinu grada vezana za severni kolektor. Najznačajnije je asfaltiranje Ratarske ulice koja je u prošlosti bila bez komunalne infrastrukture, a sada sa kišnom kanalizacijom završavamo podzemnu infrastrukturu i ta ulica će dobiti novi i uređeni izgled.

Velika su ulaganja u imovinu grada i ono što je, pored kupovine zemljišta bilo od velike važnosti za ovu godinu, jeste da smo nabavili novi poslovni prostor, što se u Požarevcu odavno nije desilo. Poslednja velika kupovina je bila kupovina objekata šećerane 2015. godine što će nam se u 2022. isplatiti. Kupili smo aneks Komercijalne banke površine 850 kvadrata i pred kraj godine, grad Požarevac je kupio i zgradu Komercijalne banke, 4 sprata sa podrumom i šalter salom, ukupne površine 1300 kvadratnih metara. To je, pre svega, urađeno da bi uredili prostor za funkcionisanje naših komunalnih preduzeća. Tu bih se najpre, osvrnuo na JKP “Komunalne službe” i JKP “Vodovod i kanalizacija”, koje će biti premeštene u tu zgradu. Postoji i niz drugih manjih investicija i mikro lokacija. Gledali smo da podjednako ulažemo u grad, u gradsku opštinu Kostolac i okolna naselja i trudili smo se da ne postoji nijedno selo na našoj teritoriji koje neće dobiti neku manju ili veću investiciju”, naveo je Pavlović.

Govoreći o planovima za 2022. godinu, gradonačelnik navodi da željno iščekuje završetak radova na izgradnji atletskog stadiona i pomoćnih terena.

“Ujedno, krećemo u rekonstrukciju Muzeja kulturne istorije. To je objekat koji, nažalost, zbog javnih nabavki nismo mogli da završimo u prošloj godini. Očekuje nas niz drugih ulaganja u mikro lokacije grada, odnosno u komunalnu infrastrukturu po ulicama.

Očekujemo završetak severnog bloka, da ga 100 odsto privedemo nameni. Ova lokacija je već sada privedena nameni, već solidno popunjena, jer tamo postoji niz malih privrednika, malih investitora, koji su za nas veliki investitori zato što su to građani sa teritorije grada Požarevca, naši domaći privrednici, koji će tamo dobiti novi poslovni prostor. Očekujem da krene gradnja i na tim parcelama. Očekivanja su velika, jer je budžet koji smo isplanirali za 2022. godinu samo početak. U novoj godini bi trebalo da bude završen projekat bolnice kao i zatvorenog bazena. Pored toga, siguran sam da ćemo završiti projekat Bambi park, jer planiramo da u skorije vreme započnemo rekonstrukciju. Sve segmente i delove grada koji su godinama unazad bili zapostavljeni, gledamo da oživimo. Ponavljam da ne zaboravljamo komunalnu infrastrukturu, na koju smo navikli naše građane godinama unazad. Moram da se pohvalim, već 5 godina unazad, otkako obavljam funkciju zamenika gradonačelnika, a sada i gradonačelnika grada Požarevca, mi smo izgradili 114km puteva, oko 70km fekalne i kišne kanalizacije, oko 70-80km toplifikacije. Kad idete tim tempom, narod već to očekuje svake godine i smatra da je to normalno. To zauzvrat, naravno, iziskuje posebna sredstva, a mi nažalost, imamo manjak sredstava u sledećoj godini zato što je pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje na prostoru TE Kostolac B. To je dobra stvar za životnu sredinu, ali se oseća u budžetu grada Požarevca.

Narednih godina treba raditi na podizanju prihoda grada, pre svega kroz dovođenje investitora. To je onaj zamajac koji sutradan može ovom gradu da donese prihode od poreza na zarade budućih zaposlenih u tim kompanijama, koje će, nadam se, dolaziti u Požarevac”, rekao je gradonačelnik i dodao:

“Za kraj, građanima Požarevca želim puno zdravlja, mnogo lične i porodične sreće, kao i uspeha u narednoj 2022. godini.”