PROMO

Sterilitet – borba za roditeljstvo u Specijalističkom centru

Foto: Jovana Todić Đurđević/Boom93

Foto: Jovana Todić Đurđević/Boom93

Poliklinika „Specijalistički centar“ u Požarevcu godinama pomaže parovima koji se bore sa sterilitetom i omogućava im da ostvare svoj san – da postanu roditelji. Posvećen i stručan tim doktora i medicinskog osoblja pomoći će svima onima kojima je ovakva pomoć potrebna.

Statistika pokazuje da zbog steriliteta od 15 do 18% parova ne mogu da se ostvare kao roditelji ni posle godinu dana redovnih odnosa sa ciljem začeća. Veoma je bitno potražiti pomoć i savet lekara i na vreme započeti lečenje.

Tim lekara u oblasti steriliteta i infertiliteta u Specijalističkom centru čine prof. dr sc. med. Ivan Tulić i dr Miloš Kuprešak, koji su govorili za Boom 93 o tome sa kakvim se problemima susreću parovi i na koje poteškoće nailaze prilikom borbe za roditeljstvo.

Odgovore na pitanja šta je sterilitet i koji su njegovi glavni uzroci, kako kod žena, tako i kod muškaraca, dao nam je prof. dr Ivan Tulić, specijalista ginekologije i akušerstva i specijalista za infertilitet i sterilitet, koji je u penziji, ali i dalje radi u svojoj ginekološkoj ordinaciji u Beogradu. 

Foto: Privatna arhiva

„Sterilitet, odnosno neplodnost, predstavlja problem u reproduktivnoj medicini. Ukoliko posle jedne godine redovnih polnih odnosa, bez primene kontraceptiva i zaštićenih odnosa, ne dođe do trudnoće, može se postaviti dijagnoza infertilitet (sterilitet), i tada par treba da se javi ginekologu, sa užom specijalizacijom iz fertiliteta i steriliteta. Pravilo je da par krene istovremeno na ispitivanje“, navodi za Boom 93 prof. dr Ivan Tulić.

Uzroci steriliteta su razni, zato je potrebno da se tome pristupi na pravi način i sa puno strpljenja i međusobnog poverenja, kako između partnera, tako i između doktora i pacijenata.

Prema rečima prof. dr Tulića, uzroci neplodnosti mogu biti od strane jednog ili oba partnera. Uopšteno, u oko 40% slučajeva uzrok je muški partner, što je danas sve više zastupljeno, a u oko  40-50%  ženski, dok su u 10% slučajeva razlozi nepoznati. Kod oko trećine parova uzroci neplodnosti su obostrani. U 40% parova razlog je višestruk.

Treba napomenuti da uzroci steriliteta mogu biti biološki, genitalni, vezani za ranije istorije bolesti, povrede, upotrebu lekova i psihička stanja. Uzrok steriliteta mogu biti i godine starosti, ali i stil života – napetost i stres, gojaznost, ishrana, preterana fizička aktivnost, izloženost toksičnim agensima i nekim agensima spoljne sredine. 

Foto: Jovana Todić Đurđević/Boom93

Doktor Miloš Kuprešak završio je užu specijalizaciju iz infertiliteta i steriliteta pod mentorstvom prof. dr Tulića još 2006. godine i otada traje njihova saradnja. U zavisnosti od dogovora i potrebe, prof. dr Tulić dolazi u Specijalistički centar kako bi zajedno radili sa pacijentima na otkrivanju, ispitivanju uzroka steriliteta, utvrđivanju dijagnoze i kako bi, u zavisnosti od uzroka, odredili i sproveli tretman.

Koliko dugo traje lečenje, od čega zavisi?

„U suštini, lečenje zavisi od puno toga. Ako se par suoči sa tim, a to je malo duža priča, mora da bude spreman da to može da traje godinama. U startu se treba pripremiti na strpljenje i istrajnost da se izdrži, jer, nažalost, obično treba malo više vremena. Nekada se za par meseci reši problem i bude sve u redu, ali zbog njih je bolje da budu spremni za malo duži put”, rekao je dr Kuprešak.

Foto: Jovana Todić Đurđević/Boom93

U procesu lečenja steriliteta kao ključ uspeha doktor navodi razgovor, što je značajno da bi se odredio protokol ispitivanja oba partnera, kako bi se utvrdio uzrok i zavisno od uzroka odredilo sa kojom metodom prvo treba započeti proces lečenja. 

 „Razgovor. I to po mogućnosti sa oba partnera, ne samo sa ženskim, nego treba oboje da dođu, sednu i popričaju. Kad su mi to govorili, i ja sam bio skeptičan, ali u suštini, posle nekog vremena shvatiš da stvarno treba da ih upoznaš, da sednete, popričate i vidite o čemu se radi. To je prva stvar, sve drugo ide posle toga”, naveo je.

Šta može da očekuje jedan par kada dođe u Specijalistički centar?

Doktor Kuprešak kao odgovor navodi da je to najpre razgovor, a onda i analiza nalaza dosadašnjeg ispitivanja oba partnera da bi se utvrdilo da li su urađene sve neophodne analize i odredio postupak u tretmanu.

„Često ljudi misle posle mesec, dva, ako nije došlo do začeća, da imaju problem. Ako postoji problem, dobrodošli su na našoj poliklinici. Onda se pored navedenog procenjuju i životne navike i kod žena i kod muškarca. Kod muškarca je ispitivanje u većini slučajeva dosta jednostavno, uradi se spermogram + DFI, spermokultura i na osnovu nalaza se određuje da li je potrebno dodatno ispitivanje. Kod žene je to malo komplikovanije, treba uraditi više analiza i testova, a veći deo je vezan za određene dane ciklusa”, rekao je dr Kuprešak za Boom 93. 

Foto: Jovana Todić Đurđević/Boom93

Naglašava da bi se procenat uspešnosti začeća povećao kada bi se oba partnera, a ne samo ženski, suočila sa problemom i krenula udruženim snagama u borbu sa sterilitetom. 

Specijalistički centar, pored programa lečenja steriliteta, nudi i niz drugih pregleda i to iz oblasti: opšte medicine sa kućnom negom, interne medicine (kardiologija, nefrologija i endokrinologija), hirurgije, vaskularne hirurgije, ortopedije, pedijatrije, psihijatrije i drugih oblasti.    

Svoj pregled zakažite na broj telefona 012 555 550 ili na adresi Kosančićeva 41 u Požarevcu.