PROMO

Za širenje mreže neophodna izgradnja prepumne stanice

Foto/T.S. SlavišaStojković direktor Toplifikacije

Foto/T.S. SlavišaStojković direktor Toplifikacije

Direktor JP „Toplifikacija“ Slaviša Stojković  govorio je u novogodišnjem intervjuu za Boom 93 o najvažnijim planovima za predstojeću 2022. godinu.

Pored planova za širenje toplifikacione mreže planirani su radovi na investicionom održavanju postojeće toplifikacione mreže i toplopredajnih stanica  koje će se izvoditi na nekoliko lokacija u gradu kao i zamena dotrajale prenosne toplovodne mreže.

Što se tiče planova za 2022. godinu menadžment na čelu sa mnom došao je do zaključka da je održavanje  jako bitan segment našeg delovanja i da biste imali dobru isporuku i kvalitetno grejanje morate imati dobro održavanje. To je preduslov svega drugog. U narednoj godini planirali smo određene radove u jednom ozbiljnijem iznosu.“  – kaže Stojković.

Baner Boom93 iOS aplikacija za Vesti

Tokom 2022. godine planirani su radovi na investicionom održavanju postojeće toplifikacione mreže i toplopredajnih stanica  na nekoliko lokacija u gradu.

U ulici Sime Simića u delu između ulica Šumadijske i Kosovske u Požarevcu u planu je zamena dotrajale prenosne toplovodne mreže u ukupnoj dužini od 260 metara u delu ulice, kao i dogradnja mreže u dužini od 80 metara do ulaska u Prilepsku ulicu. Zatim je planirana i zamena dotrajale prenosne toplovodne mreže u ukupnoj dužini od 100 metara u delu Ulica Šesta lička kao i u delovima bočnih ulica u Požarevcu.“-  objasnio je Stojković.

U Dvorištu OŠ „Dositej Obradović“ i Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu u planu je zamena dotrajalih delova sekundarne toplovodne mreže u ukupnoj dužiniod 150 metara,preko koje se toplotnom energijom iz zonske toplopredajne stanice „OŠ Dositej Obradović“ snabdeva Ekonomsko trgovinska škola.

Planirali smo i zamenu dotrajalih delova prenosne toplovodne mreže magistralnog kraka u ukupnoj dužini od 280 metara preko koje se toplotnom energijom snabdeva deo grada preko pruge u ulici Moše Pijade. Planirana je i u ulicama Lole Ribara i Šumadijska.U planu je i zamena dotrajale distributivne toplovodne mreže u ulici 7.jula u ukupnoj dužini od 260 metara u delu ulice, kao i zamena priključnih toplovoda za individualne stambene objekte u ulici, priključene na zonsku toplopredajnu stanicu  „Lipov lad“,– kaže Stojković.

Planirani radovi i u Kostolcu na vrelovodu

U Kostolcu su planirani  radovi na samom vrelovodu Kostolac-Požarevac, a tu je potrebno  zameniti delove dotrajale prenosne toplovodne mreže predizolovanim cevima – prolazi ispod puta.

Planovi za proširenje toplifikacione mreže tokom 2022.

Planirani radovi na proširenju toplifikacione mreže čija je realizacija predviđena tokom 2022. godine izvodiće se na nekoliko lokacija i to u ulici Nemanje Tomića sa bočnim ulicama gde je u  planu je izgradnja sekundarne toplovodne mreže za napajanje toplotnom energijom objekata na zoni izgrađene toplopredajne stanice „Nemanje Tomića 18“na sledećim adresama:Nemanje Tomića, Vojske Jugoslavije,Jelene Ćetković, Ivana Gorana Kovačića, Bože Dimitrijevića.Toplotni kapacitet toplovodne mreže je 2,2 MW i biće izvedeno oko4000 metara cevovoda, čime će se stvoriti tehnički uslovi za priključenje 74 objekata na sistem daljinskog grejanja za narednu grejnu sezonu.

Izgradnja prenosne toplovodne mreže u Izvorskoj ulici

Stojković naglašava da je predviđena i gradnja sekundarne toplovodne mreže za napajanje toplotnom energijom objekata na zoni  toplo predajne stanice „Izvorska II“ u ulicama Vase Čarapića Jugovićeva, Izvorska, Danila Kiša i Miloša Crnjanskog.

U planu je izgradnja prenosne toplovodne mreže za napajanje toplotnom energijom buduće toplopredajne stanice TPS „Izvorska II“, kao i izgradnju objekta TPS sa pripadajućom mašinskom i elekro opremom. Radovi podrazumevaju nastavak izgradnje cevovoda kroz Izvorsku ulicu, prolaz ispod postojeće pruge sa podbušivanjem koloseka prema tehničkim uslovima JP „Železnice Srbije“ i povezivanje sa toplopredajnom stanicom.“ –

Za proširenje mreže neophodna izgradnja prepumne stanice „Jeremijino polje“

Stojković je istakao da je je jedan od prioriteta i preduslova za širenje mreže gradnja prepumpne stanice u Jeremijinom polju, vredna oko 5 mil EUR, koja po značaju predstavlja isto što i fabrika vode za vodosnabdevanje i iznošenje smeća u komunalnoj oblasti. Prethodnih godina se takođe govorilo o ovoj važnoj investiciji ali je i sama pandemija dosta uticala da se neke investicije

Što se tiče nekog značajnijeg proširenja mreže u nekom većem obimu, neophodan preduslov je izgradnja prepumpne stanice na lokaciji „Jeremijino polje“. Izgradnja navedene pumpne stanice košta oko 5 miliona EUR. Do sada Toplifikacija nije bila u mogućnosti kao javno preduzeće da iz svojih sredstava finansira tako jedan zahtevan i složen projekat pa smo preduzeli  niz formalnih i neformalnih koraka u smislu pribavljanja određenih sredstava kako bismo stvorili preduslove za dalje širenje  mreže kako u višim zonama grada tako i do krajnjih potrošača možda i u seoskim naseljima.  U tom smislu sarađujemo sa osnivačem, vodimo određene razgovore, određene konsultacije kao i na nivou Ministartva zaštite žvotne sredine, tako da polažemo velike nade da ćemo u narednoj godini makar početi sa nekom prvom fazom u tom projektu.

On navodi da se radi se o jednom složenom projektu, koji pored toga što iziskuje velike finansije on je složen i zahtevan u smislu izvođenja. Ukoliko bi Grad i JP Toplifikacija uspeli da zaokruže takvu jednu investiciju, Stojković naglašava  da će građani Požarevca biti ubedljivo u najboljoj poziciji što se tiče toplotne energije u Srbiji.

Čestitka građanima

Za srećan život  neohodni su ljubav i rad. Svim našim građanima na teritoriji  grada Požarevca i šire želim od srca u svoje lično ime i u ime javnog preduzeća na čijem sam čelu, na prvom mestu puno zdravlja, ljubavi, puno topline u ljudskim odnosima, uspeha u poslu, mira i stabilnosti u porodičnim odnosima.“