Projekti

Srebrno jezero prioritet za razvoj turizma

FOTO: M. Veljković/Boom93

FOTO: M. Veljković/Boom93

Direktno od turizma u opštini Veliko Gradište trenutno živi oko 500 ljudi, a cilj je da se nakon izgradnje brze saobraćajnice, hotela, marine i zatvorenog bazena čija je izgradnja planirana u narednih četiri, pet godina taj broj udvostruči, kaže za Boom93 predsednik opštine Veliko Gradište.

Na samom Srebrnom jezeru urađena je staza za šetače, kao i plaža, a pored nje urađene su i plaže u naseljima Zatonje, Кisiljevo i Ostrovo, kako bi prema rečima predsednika i u ovim selima počelo izdavanje soba i apartmana.

Ove godine uloženo je preko 30.000.000 dinara u sređivanje infrastrukture na jezeru i okolini.

“Potpisan je ugovor za izgradnju savremene marine na jezeru, to je vrlo važna stvar, ta marina treba da se izgradi naredne godine i biće jedna od najsavremenijih marina na Dunavu, gde će dolaziti savremeni čamci i jahte. Ove godine je izdvojeno 3 miliona evra u Ministarstvu turizma, a nešto od sredstava smo i mi izdvojili i planiramo da se do kraja 2023. godine ta marina dobrim delom završi. Međutim, ta marina povlači i druge aktivnosti, jer sa početkom njene izgradnje, dva ozbiljna investitora žele da grade hotele sa 4 zvezdice”, kaže Milić.

Foto: Boom93/M. Veljković

Kako je Milić ranije istakao, jedan hotel u planu je na „špicu“ jezera, a drugi kod teniskih terena. Hoteli kapaciteta 100-150 soba, odnosno 250-300 kreveta, trebalo bi da zaposle oko 100 ljudi. 

Milić ističe da u krugu od 150km živi preko 4 miliona ljudi što predstavlja veliku šansu za dovođenje posetioca na Srebrno jezero.

On je podsetio da se u blizini jezera nalazi Ramska tvrđava, koje je 2019. godine rekonstruisana i u kojoj je Turska agencija za saradnju i kordinaciju (TIKA) uložila preko 2.000.000 evra.

“Prethodne godine Ramsku tvrđavu posetilo je preko 60.000 ljudi” izjavio je Milić i dodao da se u okolini jezera nalaze i dva pravoslavna manastira, Tumane i Nimnik, koji svakog vikenda privuku od 3 do 15 hiljada posetilaca.

Prema rečima Dragana Milića, predsednika opštine Veliko Gradište u narednom periodu u planu je izgradnja prve crkve na vodi na Srebrnom jezeru, još jednog gejzira i nekoliko platoa.

FOTO: M. Veljković/Boom93

Kako je naveo Milić, Srebrno jezero je do pre 10-15 godina bilo neprepoznatljivo, samo sa jednom šetnom stazom bez osvetljenja, a da je u međuvremenu uređen veliki broj hotela i apartmana, sportska hala, kamp Miloša Teodosića, akva park i spa centar.

Podsetimo, najveći broj turista u Braničevskom okurgu tokom pandemijske 2020. godine prema podacima Republičkog zavoda za statistiku posetio je upravo Veliko Gradište, koje je zabeležilo preko 118.000 noćenja.

Veliko Gradište je tako zabeležilo veći broj noćenja od Palićkog jezera, od banja kao što su Prolom, Koviljača, Vrdnik, ali i od planinskih mesta – Zlatar, Stara planina, Rudnik i Mokra gora.

FOTO: M. Veljković/Boom93