Kultura

„Bila je to ševa“: Romeo i Julija posle trideset godina braka

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Četvrte večeri 16. Smotre dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić“ Pozorište „Kastelum“ iz Kostolca izvelo je predstavu „Bila je to ševa“, u režiji Fuada Tabučića.

Najbolja glumica večeri je Nataša Rokvić, koja je i jedina glumica u ovoj predstavi. Tumačila je ulogu Julije, ali i ćerke Romea i Julije, Lukrecije. 

Foto: S. Lisac/Boom93

Za najboljeg glumca žiri je proglasio Dejana Miloševića, koji je tumačio ulogu Romea, kao i monaha Lavrentija.

Foto: S. Lisac/Boom93

Ova komedija rađena je prema tekstu Efraima Kišona, izraelskog pisca. Ova komedija prikazuje kako odnos Romea i Julije izgleda posle trideset godina braka, kada su okruženi svakodnevnim problemima i kada se bore sa svojom buntovnom ćerkom tinejdžerkom. Nekadašnju zaljubljenost zamenila je rutina i nezadovoljstvo. 

Pored brojnih prepirki Romea i Julije, komici doprinose likovi Šekspira koji se zaljubljuje u ćerku Romea i Julije, monah Lavrentije koji meša Romea i Hamleta i Juliju i Ofeliju, kao i lik direktora koji je prinuđen da glumi dojilju. Lik Šekspira tumačio je Mladen Despotović, a lik direktora Zoran Živković.

Foto: S. Lisac/Boom93

Poslednje takmičarske večeri  Teatar „Resava“ Centra za kulturu „Sveti Stefan despot srpski“ iz Despotovca izvešče predstavu „Ruženje naroda“, u režiji Miroljuba Ivanovića i Ivana Radivojevića. Predstava je rađena prema delu Slobodana Selenića. 

Podsetimo, prve festivalske večeri nastupilo je Pozorište “Kreativni haos” Centra za kulturu Smederevo sa predstavom “Iza kulisa”, a druge festivalske večeri Opštinsko amatersko pozorište “Branislav Nušić” Centra za kulturu Malo Crniće sa predstavom “Iza božjih leđa”. Treće večeri Amatersko pozorište Centra za kulturu “Dragan Kecman” iz Kučeva izvelo je predstavu “Klopka za bespomoćnog čoveka”.

Foto: S. Lisac/Boom93

Ovogodišnji žiri čine Aleksandar Volić, reditelj i dramski pedagog iz Beograda, Violeta Marković, predsednica Udruženja likovnih umetnika Srbije i viši muzejski vodič u Galeriji „Milena Pavlović Barili“, i Ljiljana Panić, profesorka u Beogradu.

Selektor ovogodišnjeg festivala je Radiša Dragojević.

Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić” organizuje se u čast proslavljene srpske glumice, za čiju karijeru su bile značajne radijske i televizijske uloge. Njenoj slavi posebno su doprinele uloge u serijama „Građani sela Luga” i „Ljubav na seoski način”. Smotra je prvi put organizovana 2008, godine, na desetogodišnjicu smrti ove glumice.

Foto: S. Lisac/Boom93

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.