Kultura

Treće večeri "Milivojevog štapa i šešira" izvedena predstava Akademskog pozorišta SKC Kragujevac (FOTO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Treće večeri 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir" izvedena je predstava "Bečka stolica" Akademskog pozorišta SKC Kragujevac, rediteljke Emilije Mihailović.

Uloge je tumačilo dvoje mladih glumaca, Anđelija Šljivić i Stefan Vuković. 

Po odluci žirija, Anđelija Šljivić dobila je specijalnu nagradu za slikovito predstavljanje lika, a Stefan Vuković dobio je glavnu nagradu, repliku Milivojevog štapa sa ugraviranom pločicom i ukoričenim znamenjem.

Foto: S. Lisac/Boom93

"Bečka stolica" je eksperimentalni komad. Likovi su muškarac i žena koji se nalaze u sobi iz koje nema izlaza. Kroz njihov odnos pokreću se teme muško-ženskih odnosa, emocija i egzistencijalnih pitanja. 

"Bečka stolica" je drama Nikolaja Koljade, koji se smatra jednim od najznačajnijih stvaralaca savremene ruske drame. Njegove drame igrane u Srbiji su: "Monodrama Mladež", "Kokoška", "Praćka",  "Poloneza Oginskog", "Murlin Murlo", "Bajka o mrtvoj carevoj kćeri",  "Ključevi od Leraha", "Sovjetska enciklopedija", "Violina, daire i pegla".

Foto: S. Lisac/Boom93

Večeras, 29. februara, nastupiće Kreativni centar "State of Art" Pančevo, sa predstavom "Ubili smo mamu, zamalo", u režiji Alise Oravec.

Podsetimo, prve večeri festivala predstavilo se Gradsko pozorište Jagodina, sa predstavom "Omča", a druge večeri Amatersko pozorište "Đorđe Damjanov Đekša" iz Jaše Tomića, sa predstavom "Pop Ćira i pop Spira".

Glavnu nagradu prve večeri osvojio je Bojan Miloradović za ulogu Obrada Srećkovića, a druge Aleksandra Radivoj za ulogu Side

Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika, koji dobija Milivojev šešir, i tako kompletira nagradu (Milivojev štap i šešir).

Žiri festivala ove godine čine reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, kao i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja, i Dragana Ivošević, profesorka u penziji. 

Selektor 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir" je glumac i reditelj Aleksander Bako.

Kao prateći program festivala organizovana je izložba kostima Tine Leposavić, koju publika može pogledati tokom trajanja festivala.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93