Kultura

Stefan Vuković: Ljubav je jedino što nam ostaje na ovoj planeti (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Stefan Vuković dobitnik je replike Milivojevog štapa treće večeri 20. Amaterskih glumačkih svečanosti “Milivojev štap i šešir”. Tumačio je mušku ulogu u predstavi “Bečka stolica” Akademskog pozorišta SKC Kragujevac. Za Boom 93 govorio je o predstavi, kao i o muško-ženskim odnosima i emocijama.

“Moram da priznam da mi je bilo zaista neverovatno da igram u ovom teatru. Neverovatna je atmosfera, neverovatan je uopšte ansambl s kojim sam učestvovao i mnogo sam zahvalan na svemu što sam uradio. Svima sam zahvalan”, kaže Stefan Vuković za Boom 93.

Uz Stefana Vukovića, u predstavi glumi Anđelija Šljivić, koja je tumačila ulogu ženskog lika i koja je dobila specijalnu nagradu za slikoviti prikaz lika.

Caption

Izvođenje predstave na 20. Amaterskim glumačkim svečanostima “Milivojev štap i šešir” treće je po redu.

“Mi smo imali dva izvođenja kod nas u Kragujevcu i reakcije publike su za sada, bar ono što sam ja čuo, sjajne i pozitivne, što mi je jako drago. Predstava je eksperimentalna, ali se bavi ljudskim odnosima i svime što se svakodnevno u međuljudskim, pretežno u muško-ženskim odnosima i dešava”, rekao je Vuković.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da su još uvek mladi i nemaju životnog iskustva na tom polju, igrajući ovu predstavu dosta su naučili o muško-ženskim odnosima.

“Kroz tekst i kroz tumačenje teksta mnogo se naučilo o tome, pre svega o nečijim osećanjima koje možemo da povredimo nama naizgled potpuno nebitnom rečju. Pre svega, osećanja su negde najbitnija u životu. Njima se i vodimo, tako da, ako njih povredimo, vrlo je teško ispraviti to kod neke drage osobe”, naveo je Vuković.

Caption

Pitali smo ga kako tumači simboliku bečke stolice.

“Vrlo je interesantno da, bar sam ja to shvatio na taj način, bečka stolica nema apsolutno pokriven naslon, upravo zbog toga što ima prazninu. To je i neka praznina likova uopšte. Niko nije savršen, i baš to i jeste suština. Mi težimo ka tome”, kaže glumac.

Na sajtu Studentskog kulturnog centra nalazi se “Reč reditelja” ove predstave. Tu se navodi kako publici žele da prikažu da nije strašno voleti i prepustiti se emocijama.

Stefan Vuković smatra da se ljudi u savremenom svetu plaše da se otvore i prepuste emocijama.

“Vrlo se boje, a pogotovo zato što je dosta njih imalo ne tako dobro iskustvo tom prilikom. Kada su se nekome otvorili, možda nisu dobili onakvu povratnu informaciju kakvu su zamišljali da će dobiti, i mislim da je to negde uticalo. Ali treba da se prepuste. Ljubav je nešto što nam jedino i ostaje na ovoj planeti. Pa valjda i ovo glumimo i radimo zbog ljubavi i, uopšte, to bi trebalo da nas vodi. Sad, naravno, na nama je da pokušamo da istrajemo u tome”, rekao je Vuković.

Caption

Rediteljka predstave je Emilija Mihailović, kojoj je ovo rediteljski prvenac. Stefan Vuković ističe da je saradnja sa njom bila fantastična.

“Toliko sam naučio od nje. Neizmerno sam joj zahvalan na tome što mi je pružila priliku da učestvujem u ovome, a još više što mi je pomoglo da se kao glumac, ali i kao čovek razvijem i da imam neka druga shvatanja, neka druga razmišljanja, koja možda pre početka ovoga nisam imao. U stvari, ne možda, nego zasigurno”, kaže Vuković.

Mladima koji žele da se bave amaterskom pozorišnom umetnošću savetuje da se samo prepuste onome što osećaju.

“Preterivanje i sve to je komentar profesionalizma. U amaterizmu treba biti opušten i treba biti svoj. Kada pokažemo to što smo, lako ćemo mi to korigovati, ali, ako nemamo neku svoju crtu i neko svoje lično poimanje sveta, ništa ne možemo da dobijemo”, zaključio je glumac.

Caption

Podsetimo, prve večeri Glavnu nagradu prve večeri osvojio je Bojan Miloradović za ulogu Obrada Srećkovića u predstavi "Omča", a druge Aleksandra Radivoj za ulogu Side u predstavi "Pop Ćira i pop Spira"