Kultura

Olga Odanović četvrti kandidat za glavnu nagradu Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Centar za kulturu Tivat četvrte takmičarske večeri 28. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ izveo je predstavu „Ćelava pevačica“ Ežena Joneska, u režiji Jagoša Markovića.

I četvrte večeri stručni žiri i žiri publike bio je jednoglasan. Najbolja glumica večeri je Olga Odanović, koja je tumačila ulogu gospođe Borio.

Uloge su tumačili i sledeći glumci: Branko Vidaković, Dubravka Drakić, Momčilo Otašević, Sandra Bugarski i Branimir Popović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Ovo je poslednja predstava koju je Jagoš Marković režirao. 

Specifičnost predstave jeste to što je radnja iz Londona premeštena u Boku Kotorsku, a likovi govore bokeškim dijalektom. Prevod na bokeški uradio je Neven Staničić.

Groteskom, obesmišljenom komunikacijom i neprestanim ponavljanjem izraza i pokreta glumci su prikazali jedan apsurdan svet. Iako izaziva smeh, predstava navodi na razmišljanje o besmislu i otuđenju.

Foto: S. Lisac/Boom93

Prilikom dodele nagrada, žiri i glumci sa emocijom su govorili o preminulom reditelju Jagošu Markoviću i dubokom tragu koji je ostavio u našoj kulturi.

Podsetimo, prethodnih takmičarskih večeri izvedene su sledeće predstave:

Žiri publike i stručni žiri svih večeri imao je istu odluku. Najbolji glumci, koji ulaze u konkurenciju za glavnu nagradu festivala, jesu:

Poslednje takmičarske večeri, 5. aprila, biće izvedena još jedna predstava koju je režirao Jagoš Marković. U pitanju je „Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića, u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta iz Beograda.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93