Moj grad

Koje opštine su učenicima obezbedile besplatne udžbenike?

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Većina zemalja u okruženju obezbeđuje besplatne udžbenike za ulenike osnovnih škola, dok je u Srbiji ovo slučaj samo u pojedinim mestima, dok u ostalim gradovima roditelji za knjige osnovaca često izdvajaju i polovinu zarade.

Grad Požarevac za sada ne izdvaja novac iz svog budžeta za nabavku udžbenika učenicima osnovnih škola na svojoj teritoriji.

Pravo na besplatne udžbenike Ministarstva prosvete imaju učenici ostvaruju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP 1 i IOP 2), učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP 3.

Međutim, ove godine pravo na besplatne udžbenike imaju i učenici koji boluju od retkih bolesti, koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat, saopštilo je nedavno Ministartvo.

Podsetimo, kako je Boom93 ranije pisao, Lokalni savet roditelja u februaru je održao sednicu na kojoj je pokrenuta inicijativa da se obezbede besplatni udžbenici koje bi Grad Požarevac finansirao.

Inicijativu su jednoglasno podržali i direktori osnovnih škola u Požarevcu. Doneta je i odluka da se formira Tim za saradnju sa lokalnom samoupravom, kako bi inicijativu o besplatnim udžbenicima predstavili gradonačelniku Grada Požarevca.

Ispred tima za saradnju sa lokalnom samoupravom i dosadašnja predsednica Lokalnog saveta roditelja Ana Budimirović Kićanović rekla je da je  doneta odluka da se inicira akcija kako bi se najzad ostvarilo pravo na besplatno obrazovanje.

“To besplatno obrazovanje može da se finansira iz budžeta Grada, a s obzirom na to da Grad Požarevac ima 5 milijardi dinara u budžetu, pravilnom preraspodelom sredstava moguće je i potrebno.”

Međutim, nakon mesec dana, u martu, tim za saradnju sa lokalnom samoupravom koji je formiran pri Lokalnom savetu roditelja u svom saopštenju za javnost je naveo da su se članovi lokalnog saveta jednoglasno složili da prioritet budu besplatni udžbenci, te su uputili zahtev da prisustvuju današnjoj sednici Skupštine Grada i obrazlože svoj predlog.

Zahteve su podneli za prijem kod gradonačelnika i predsednika Skupštine. Međutim, jedini odgovor su, kako navode, dobili od predsednika Skupštine, koji je zakazao sastanak  za 28. mart.

“Najljubaznije smo se zahvalili i ponovili da u zahtevu piše da smo želeli da obrazložimo molbu i da nema smisla 28. marta pričati o tome, da prisustvujemo sednici 22. marta. Trudili smo se da budemo maksimalno korektni i da nedvosmisleno izrazimo svrhu prijema i prisustva, upravo da neko ne bi pogrešno protumačio naše delovanje ili namere.”, naveli su tada u saopštenju za javnost. 

Boom93 je nedavno u opštinama u okrugu proveravao da li u nekima od njih učenici dobijaju besplatne udžbenike, koji su nabavljeni sredstvima iz budžeta tih lokalnih samouprava.

Malo Crniće: I ove godine besplatni udžbenici za sve osnovce

Jedina opština u okrugu koja svim učenicima osnovnih škola na svojoj teritoriji obežbeđuje besplatne udžbenike je Opština Malo Crniće, koja je sredstva obezbedila putem konkursa Ministarstva za brigu o porodici.

Kako je na sajtu opštine ranije navedeno, besplatni udžbenici se dodeljuju za svu decu koja pohađaju nastavu na teritoriji opštine Malo Crniće, što znači da deca koja imaju boravište van teritorije opštine, a nastavu pohađaju na teritoriji opštine Malo Crniće takođe imaju pravo na besplatne udžbenike.

Podsetimo, Opština Malo Crniće je sa realizacijom mere dodele besplatnih kompleta udžbenika započela u školskoj 2023/2024. godini, a nastavak realizacije ove mere biće i u školskoj 2024/2025. godini.

Kučevo: Opština obezbeđuje besplatne udžbenike za prvake i petake

Opština Kučevo je prethodne godine besplatne udžbenike obezbedila za učenike prvog i petog razreda osnovnih škola na svojoj teritoriji.

Ovu praksu nastaviće i ove školske godine, uz trud da se naredne godine poveća broj razreda koji će imati pravo na besplatne udžbenike, potvrdio je za Boom93 predsednik ove opštine, Nenad Mikić.

Petrovac na Mlavi: Udžbenici za mlađe osnovce

Iz Opštine Petrovac na Mlavi navode da besplatne udžbenike opština iz svog budžeta obezbeđuje za mlađe osnovce, odnosno učenike od prvog do četvrtog razreda

U Velikom Gradištu i Golupcu besplatni udbenici samo za prvake

U ove dve opštine besplatne udžbenike iz opštinskog budžeta za sada dobijaju učenici prvog razreda osnovnih škola.

Žagubica: Za sada besplatni udžbenici nisu mogući iz budžeta opštine

U Opštini Žagubica u budžetu nema dovoljno sredstava kako bi se obezbedili besplatni udbenici za učenike osnovnih škola, rekao je za Boom93 zamenik predsednika ove opštine, Predrag Ivković.

"Trenutno u budžetu nemao sredstva kojima bismo obezbedili besplatne udžbenike za osnovce, a ove godine nismo prošli na konkursu Ministarstva za brigu o porodici", rekao je Ivković.

Podatke da li opština Žabari iz svog budžeta obezbeđuje besplatne udžbenike za osnovce na svojoj teritoriji nismo uspeli da dobijemo.

U regionu, besplatne školske knjige imaju osnovci u Sloveniji, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

U Hrvatskoj škole naručuju udžbenike. Računi za udžbenike se šalju resornom ministarstvu za obrazovanje i onda ono isplati škole. Učenici su dužni da čuvaju udžbenike i da ih vrate na kraju godine, jer su udžbenici u vlasništvu škole.

Sve državne osnovne škole u Sloveniji još od devedesetih imaju udžbenički fond. Učenici od 1. do 3. razreda dobijaju udžbenike, radne sveske i udžbenike sa elementima radnih svezaka, i na kraju školske godine nisu u obavezi da ih vrate. Učenici od 4. do 9. razreda takođe dobijaju udžbenike besplatno, ali na kraju školske godine dužni su da ih vrate školi, odnosno u udžbenički fond.

U Makedoniji osnovci, kao i srednjoškolci, imaju besplatne udžbenike, a uslov je da se vrate na kraju školske godine. 

Od svih republika bivše Jugoslavije, osim u Srbiji, udžbenike roditelji plaćaju još samo delimično u Bosni i Hercegovini.