Moj grad

Viminacijum fest: „(Pra)faust“ i rušenje pozorišne iluzije

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Druga takmičarska predstava koja je izvedena na 6. Viminacijum festu jeste „(Pra)faust“ Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Borisa Liješevića.

„Prafaust“ je prva verzija Geteovog „Fausta“. Pronađen je nakon njegove smrti, a objavljen 1887. godine. Čine ga dve velike grupe scena – Faustovom paktu sa Mefistofelesom i Margaretinoj (Gretinoj) tragediji.

Specifičnost rediteljskog rešenja Borisa Liješevića jeste rušenje pozorišne iluzije. Naime, glumci izlaze iz svoje uloge, publici objašnjavaju šta je ono što prikazuju na sceni, kreću se kroz publiku. Briše se granica između gledalaca i scene.

Foto: S. Lisac/Boom93

Ulogu Fausta koji u želji da spozna suštinu sklapa pakt sa đavolom tumači Svetozar Cvetković.

Foto: S. Lisac/Boom93

Mefista je tumačio Ozren Grabarić. Po oceni žirija publike, Ozren Grabarić najbolji je glumac ove predstave. Mefisto je razigran, šarmantan, zavodljiv i podrugljiv. Kroz njegov lik prikazano je zbog čega je zlo tako primamljivo.

Foto: S. Lisac/Boom93

Ulogu Grete tumačila je Stanislava Nikolić, a u ostalim ulogama bili su Mirjana Karanović, Ivan Tomić, Daniel Sič i Ivan Zarić.

Foto: S. Lisac/Boom93

Večeras, 20. juna, sledi studentska predstava “Hekaba” Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u režiji Radoslava Milenkovića.

Podsetimo, predstava „Antigona“ Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica, izvedena u Amfiteatru Arheološkog parka „Viminacijum“, otvorila je 6. Viminacijum fest. Glumica večeri bila je Arna Hadžialjević u ulozi Ismene.

Predstava „Ništa nećemo zaboraviti“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, koja je trebalo da bude održana u utorak, otkazana je zbog tehničkih problema. 

Kao uvod u Viminacijum fest, u nedelju, 16. juna, u Narodnom muzeju Požarevac izvedena je predstava "Patrijarh Pavle među ljudima i neljudima" Srpskog pozorišta u Budimpešti.

Na kraju festivala stručni žiri dodeliće dve nagrade: Viminacium Maximus, nagradu za najbolju predstavu, i Zlatnu fibulu, nagradu za najboljeg glumca ili glumicu festivala.

Foto: S. Lisac/Boom93

Stručni žiri 6. Viminacijum festa čine Biljana Keskenović, prvakinja drame Narodnog pozorišta Sombor, Petar Srpčić, reditelj i direktor Mestnog gledališča Ptuj iz Slovenije, i Branislav Nedić, dramaturg i upravnik Kruševačkog pozorišta. 

Žiri publike 6. Viminacijum festa čine Vuk Đurović, diplomirani pravnik, Sanja Lisac, novinar, i Jelena Ilić, profesor razredne nastave.

Više o selekciji predstava pročitajte na LINKU.

O izmeni u programu Viminacijum festa, o čemu možete čitati u intervjuu sa Predragom Paunovićem, urednikom Centra za kulturu Požarevac i dugogodišnjim glavnim organizatorom ovog međunarodnog pozorišnog festivala.

Foto: S. Lisac/Boom93