Moj grad

Utvrđena parkirališta u gradu

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Na sednici održanoj 4. juna Gradsko veće Grada požarevca donelo je Rešenje o utvrđivanju opštih, posebnih i blokovskih parkirališta.

Rešenjem se utvrđuju vrste javnih parkirališta: opšta, posebna i blokovska parkirališta i njihove lokacije u Požarevcu.

Opšta parkirališta u Požarevcu razvrstana su u četiri zone: I zona, II zona, ekstra zona B i zona B.

Naplata parkiranja u ovim zonama vrši se radnim danima u periodu od 8 do 20 časova, a subotom od 8 do 14 časova. Nedeljom i praznicima naplata se ne vrši. 

U zoni I vreme parkiranja je ograničeno na 120 minuta, dok u zoni II parkiranje nije vremensk ograničeno.

U esktra zoni B vreme parkiranja je ograničeno na 60 minuta, a u zoni B na 120 minuta. Za stanare sa povlašćenom parking kartom u ove dve zone ne važi vremensko ograničenje.

Lokacije parkirališta koje spadaju u I i II zonu pročitajte na LINKU

U ekstra zonu B spadaju parkirališta na sledećim lokacijama:

  • 1) Blok 1 – ulica Sinđelićeva (ograđeni parking prostor iza Robne kuće, van uličnog fronta),
  • 2) Blok 2 – deo ulice Jovana Šerbanovića od raskrsnice sa Njegoševom ulicom do ukrštanja sa ulicom Davorjanke Paunović i ulica Davorjanke Paunović (parking prostor ispred ulaza u zgradu „Elektromorava“) i
  • 3) Blok 3 – ulica 15. Oktobar (parking prostor unutar stambenog bloka između Tabačke čaršije i 15. Oktobra).

Povodom parkirališta u ulici 15. oktobra redakciji Boom 93 obratili su se stanari ove ulice, tvrdeći da Grad Požarevac uzima zemljište za redovno korišćenje kako bi izgradio javni parking bez saglasnosti i obaveštenja stanara. Šta su rekli stanari, a šta direktorka Parking servisa Verica Savić pročitajte na LINKU.

Stanari ulica Tabačka čaršija i 15. oktobra podneli su Parking servisu i nadležnim organima Grada Požarevca peticiju, zbog kako su naveli “samovlasnog, protivzakonitog i protivustavnog oduzimanja i uzurpiranja zemljišta stanara koje služi za redovnu upotrebu zgrada, čiji su vlasnici stanari."

Zonu B čine:

  • 1) Blok 1 - ulica Moše Pijade od ukrštanja sa Svetosavskom ulicom (parking prostor iza zgrade „Lamele“),
  • 2) Blok 2 - ulica Čede Vasovića (parking prostor unutar naselja „Đura“) i
  • 3) Blok 3 - ulica Vere Miletić (od ukrštanja sa Nemanjinom, na katastarskoj parceli broj 746/1 K.O. Požarevac u Požarevcu – parking prostor sa desne strane ulice Vere Miletić, gledano iz pravca ulice Nemanjine).

Posebna parkirališta trajnog karaktera u Požarevcu su:

  • 1. Garaža ,,Takovska“- iz ulice Takovske (objekat preko puta hotela „Dunav“),
  • 2. Parking ,,Pijaca Krug“ - iz ulice Moše Pijade (površina uređena za parkiranje kod pijace „Krug“),
  • 3. Parking ,,Sunčani park“ - iz ulica Jovana Šerbanovića i Drinske (površina uređena za parkiranje između Centra za kulturu i zgrade Načelstva),
  • 4. prostor unutar carinskog referata Požarevac – carinarnica Kragujevac u ulici Đure Đakovića.

Rešenje je stupilo na snagu danom donošenja.

Podsetimo, Gradsko veće grada Požarevca je na sednici održanoj 7. juna prihvatilo predlog za izmenu i dopunu Cenovnika JKP "Parking servis". Izmene se tiču započetog drugog časa parkiranja za putničke automobile u prvoj zoni i započetog časa parkiranja u ekstra zoni-B. Određena je cena mesečne karte za povlašćeno parkiranje za stanare u ekstra zoni-B i uvodeno je rezervisano parking mesto za stanare bloka. Više o tome pročitajte na LINKU.