Moj grad

Stokić: Još uvek sam najmlađi pobednik, a možda ću biti i najstariji, ko to zna

Foto: Boom93

Foto: Boom93

Siniša Stokić prvi je višebojac koji je ostvario šest pobeda na Ljubičevskom konjičkom višeboju i šest puta bio nosilac titule viteza. Jedna pobeda deli ga od rekordnog uspeha u istoriji višeboja. U razgovoru za Boom 93 Siniša Stokić priseća se kako je takmičenje nekada izgledalo.

Na Ljubičevskim konjičkim igrama Siniša Stokić prvi put je nastupio 1982. godine i odmah i pobedio. Sa 21 godinom, koliko je tada imao, najmlađi je pobednik ovog takmičenja.

Za Boom 93 navodi kako se ništa posebno što se tiče takmičenja od tog perioda nije promenilo, ali su došla nova grla koja su skuplja, tako da su trke sve jače. 

Kada je u pitanju atmosfera među takmičarima, uočava promene.

“Ono je bilo drugarstvo. Svi smo spavali po štalama, družili se, delili hranu, vodu. Danas toga nema”, kaže Stokić.

Siniša Stokić napravio je sedmogodišnju pauzu u takmičenju.

“Pojedini višebojci izlobirali su na skupštini da se ja oprostim, odnosno da ne mogu da nastupim posle 55. godine. U 54. godini su mi rekli da ne mogu i napravio sam pauzu od sedam godina. Ovo je sada što sam se vratio samo inat, jer sam u tih sedam godina mogao da napravim bar još jednu titulu. Moje kolege kažu dve. Ne. Mogao sam bar jednu titulu da napravim, sigurno, jer mi je tada išlo. Tada sam pravio 15 poena i svake druge godine pobeđivao, osvojio šest titula”, navodi Stokić.

U višeboj je ušao sam, bez pomoći trenera. Ipak, ne zna da li je mlađim generacijama zbog samog treninga danas lakše.

“Najbitnija veština u višeboju je jahanje. Znači, moraju da savladaju tu veštinu. Ne pričam im jer vidim da imaju svoje pomagače, ali ono što je najbitnije je kako se nosi rekvizit. Oni to neće da ukapiraju, ali, kad budu ukapirali, proći će mnogo godina. Ja sam prve godine ukapirao i pobedio – čim sam ušao”, kaže Stokić.

Priseća se da je nekada bilo teško ući u višeboj.

“Tada su bili komunisti koji ti ne daju. Ako nisi komunista, ne možeš da učestvuješ. Tačka. Međutim, oni nisu imali konje. Policija im nije dala konje. Ja sam imao tri konja u treningu. Dao sam im konje za višeboj i onda su me primili. I te godine odmah i pobedim. Onda sam bio drugi, treći, drugi, treći... Stalno su mi sudili prestup. Nije bilo snimka da se vidi da li je to bilo tačno. Tako su me izbacivali u subotu. Onda, recimo, izgubim titulu: 12 poena ja, 12 čovek koji ima 50 godina. Ja sam imao 20 godina. I imao je bolje vreme od mene, a ja u galopu skočio. Jedan sudija je tada bio, samo Sedlić. Šta on presudi, to je bilo tako. Ali ćutiš i ne smeš da kažeš ništa”, rekao je Stokić.

Prema njegovim rečima, prve godine kada je pobedio, do discipline seča sabljom imao je 12 poena. Falilo mu je tri poena do maksimalnih petnaest, što bi ga u to vreme učinilo jedinim pobednikom sa svih 15 poena.

“Nisam to znao, ja sam već pobedio sa 12. Samo sam lubenicu isekao. Prišli su mi i pitali što nisam sve, imao bih 15 i bio jedini. Nisam znao, bio sam mlad. Ja sam najmlađi pobednik još uvek. A možda ću biti i najstariji, ko to zna”, rekao je Stokić.

Ne može izdvojiti disciplinu u kojoj se oseća najsigurnije ili koja mu je izazovnija, jer sve zavisi od trenutka.

“Ako vas hoće – hoće. Kad ne, kad krene naopako – ne. Bilo ko da je, dogodi se, konj promeni nogu... To je suština. Ja, recimo, imam muke sa ovim konjem. On je bio trkački konj bio, moj lični, tako da je lepo trčao. Ja sam ga samo kastrirao iz inata, ubacio u višeboj i svi su se smejali. Ali evo, sa njim sam osvojio dve titule i jedno treće mesto, tako da sam zadovoljan”, kaže Stokić.

Foto: S. Lisac/Boom93

Kako kaže, pobedi se ne nada.

“Ovo je samo inat. Kao i prošle godine, hoću da dođem do finala, da izbacim nekog takmičara. To im ja baš i kažem – neka gledaju sa tribine zato što su meni naneli pakost da sam ja sedam godina gledao sa tribine. Sada neka gledaju oni. I zato ih izbacujem. I ovi mlađi neka izbace još nekoga”, zaključuje Stokić.

Osim Siniše Stokića, šest titula osvojio je i Marko Milenković.

Podsetimo, od kraja jula na hipodromu se održavaju treninzi višebojaca. O treningu, kvalifikacijama i takmičenju razgovarali smo sa Radetom Milovanovićem, njihovim dugogodišnjim trenerom.

Kvalifikacije za polufinale Ljubičevskog konjičkog višeboja održaće se u subotu, 24. avgusta, u 18 časova.

Na jubilarnim, 60. Ljubičevskim konjičkim igrama, titulu viteza poneo je Dušan Janković. Na ovogodišnjem višeboju takmičiće se za treću vezanu titulu, nakon koje bi u trajno vlasništvo dobio sablju, jedno od viteških znamenja koje dobijaju pobednici ovog takmičenja. Sa Dušanom Jankovićem razgovarali smo o titulama i ovogodišnjem takmičenju

Najmlađi takmičar ovogodišnjeg višeboja je sedamnaestogodišnji Dimitrije Brezjanović. Intervju sa njim pročitajte na LINKU.

Ljubičevske konjičke igre održaće se 31. avgusta i 1. septembra na hipodromu, dok će prateći program igara početi 24. avgusta turnirima u šahu i basketu u Zabeli.

Projekat „Supermarket kulture” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj medijski sadržaj ima za cilj da afirmiše teme iz umetnosti i kulture, a pogotovo u našoj lokalnoj sredini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.