Moj grad

Opasnost od razbijenog stakla na Domu vojske

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Zgrada Doma vojske godinama je u lošem stanju i predstavlja opasnost po prolaznike. Pored toga što otpada fasada, razbijeno je staklo na prozoru i u svakom trenutku može pasti.

Iako postoji zaštitna ograda, ona je primaknuta uz zid i ne štiti dovoljno deo kod prozora na kome je razbijeno staklo.

Foto: J. Milenković/Boom93

Krajem avgusta jedan sugrađanin je našoj redakciji rekao kako je deo fasade sa Doma vojske pao na manje od pola metra od njega.

Podsetimo, u decembru 2023. godine, Grad Požarevac je sa Republičkom direkcijom za imovinu potpisao ugovor o pripajanju Doma vojske. Nakon uplate prve rate ovaj objekat postao je vlasništvo Grada Požarevca.

Tada je gradonačelnik Saša Pavlović na svom Fejsbuk profilu naveo da će biti izrađena projektno-tehnička dokumentacija sanacije i adaptacije Doma vojske.

Celokupna vrednost objekta iznosi 644.777,11 evra.

Dom vojske se nalazi na zemljištu ukupne veličine od 9 ara, dok površina objekta iznosi skoro 1.600 kvadrata. Sastoji se od podruma, prizemlja i sprata. Izgrađen je 1909. godine.

Za svaku intervenciju na objektu, neophodno je da se prethodno pribave uslovi izdate od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Dom vojske poseduje kulturno-istorijske, urbanističke i arhitektonske vrednosti, ima status dobra koje uživa prethodnu zaštitu.

U februaru 2022. godine gradonačelnik je po pitanju stanja ovog objekta rekao da su podrum i prizemlje u solidnom stanju, ali da spratni deo zahteva veliku rekonstrukciju. Tada je naveo i da će zgrada biti u funkciji kulture i nauke.

Foto: J. Milenković/Boom93