Društvo

Blagi rast ulaganja u nauku i istraživanje u Srbiji

Foto: Envato elements/ilustracija
Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupni izdaci za naučnoistraživačku i istraživačko-razvojnu delatnost (NIRD) u prošloj godini iznosili su više od 62 milijarde dinara, prenosi Bloomberg Adria.

To znači da njihovo učešće u BDP-u iznosi skoro jedan odsto, tačnije 0,99 odsto, što predstavlja povećanje od osam procentnih poena u odnosu na prethodnu godinu.

U ukupnim izdacima za NIRD učešće bruto investicija iznosi sedam odsto, što predstavlja povećanje od dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok učešće tekućih izdataka iznosi 93 odsto, navode iz statističkog zavoda.

U ukupnom broju organizacija koje se bave naučnoistraživačkom i istraživačko-razvojnom delatnošću, nefinansijski sektor je učestvovao sa 52 odsto, visoko obrazovanje sa 31 odsto, sektor države sa 16 odsto, a neprofitni sektor sa jedan odsto.

Prema poslednjim statističkim podacima, u 2021. godini bilo je 23.977 zaposlenih u toj delatnosti, a od toga su 16.962 istraživači. Učešće žena iznosi 52 odsto, dok je učešće istraživača u ukupnom broju zaposlenih oko 71 odsto. Učešće istraživača zaposlenih u NIRD povećano je za dva odsto u odnosu na 2020. godinu.

Prema metodološkim objašnjenjima, nefinansijski (poslovni) sektor obuhvata poslovne subjekte i organizacije čija je primarna aktivnost tržišna proizvodnja robe i usluga i njihova prodaja po ekonomski značajnim cenama, kao i istraživačko-razvojne jedinice u sastavu poslovnog subjekta.

Prema statističkom zavodu, za razliku od poslovnog sektora, sektor neprofitnih organizacija obuhvata netržišne privatne neprofitne organizacije koje domaćinstvima pružaju usluge bez naplate ili po niskoj ceni. Te organizacije mogu osnovati udruženja građana, radi obezbeđivanja robe i usluga za članove udruženja ili radi opšte svrhe.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend