93 sekunde Društvo

Deca i sport: Da li mali klubovi zaslužuju više novca iz budžeta? (VIDEO)

Foto:S.Lisac
Sport je veoma koristan za decu. Kroz sport razvijaju fizičke veštine, vežbaju, sklapaju nove prijatelje, zabavljaju se, uče o poštenoj igri, poboljšavaju samopouzdanje. Da li su dovoljna izdvajanja za male klubove u Požarevcu?

Nikola Šojanović trener fudbala u klubu Železničar u Požarevcu  kaže da kroz sport deca najpre nauče da gube i pobeđuju. Uče da poštuju autoritet, pravila, i protivnike.

Foto: S.Lisac

“Dete nauči da gubi i pobeđuje, neke stvari u životu lakše podnosi. Pored toga što se pravilno razvija, deca se kroz sport  pripremaju za životne izazove.“

Šojanović kaže da deca koja se aktivno bave sportom mogu biti dobar uzor svojim vršnjacima iz škole i inspirisati ih da se i oni bave sportom. Jedna od bitnijih stvari je disciplina.

“Ne postoji ništa bolje od bavljenja sportom, posebno za decu. U tom uzrastu je veoma bitno da se pravilno razvijaju. Veoma je bitno da izaberu pravi sport, da treneri rade kako treba, birajući odgovarajuće vežbe i intenzitet, kako ne bi nešto pogrešno radili.”

Timski rad i prednosti društvene interakcije među decom najbolje se vide u sportu. Deca uče da su deo tima koji zahteva isti napor od svih članova da bi uspeli, kao i kako da pobeđuju sa klasom, a izgube dostojanstveno.

Trener Železničara, Nikola Šojanović kaže da sa najmlađima trenira u fiskulturnoj Sali Politehničke škole, te da više nema nijednog prostora gde bi mogli da treniraju.

Postoje besplatni  termini za trening, ali s obzirom na to da godinama ovaj klub raste i puno dece dolazi da trenira, postoji problem sa prostorom u zimskom periodu. Železničar broji oko 70 dece, u svim selekcijama, koja treniraju i osim članarina, nemaju druge izvore finansiranja. Ovak klub nema pomoć i potporu, a nikada se više dece nije bavilo sportom nego sada, posebno u mlađem školskom uzrastu, kaže Šojanović.

Grad Požarevac godišnje izdvaja za sport preko 100 miliona dinara, što je oko 2,5 % ukupnog budžeta Grada. Iako se u poslednjih par godina  povećavaju izdvajanja, budžet za sport je jako mali i u budućnosti se sportu mora pokloniti veća pažnja. Ako ne bude pomoći Grada, teško će moći klubovi kao što je Železničar da opstanu i prežive od članarina, a deci će se uskratiti prilika da se bave sportom. Sport je važno okruženje za decu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend