Društvo

Još danas prijava za popisivače: Ko može da se prijavi i koliko može da se zaradi?

potpisivanje ugovora
Potpis/ foto ilustracija/ Pixabay
Rok za prijavljivanje kandidata za popisivače u Srbiji ističe danas.

Za rad na popisu stanovništva u oktobru biće angažovano 15.000 građana.

Zainteresovani mogu da se prijave elektronski.

Za popisivanje stanovništva, domaćinstava i stanova mogu se prijaviti punoletni građani, zaposleni ili nezaposleni koji imaju najmanje treći stepen stručne spreme, zatim studenti i penzioneri. Prosečna zarada biće oko 60.000 dinara.

„Trebalo bi svi naši građani koji su zainteresovani da rade u svojstvu popoisivača da se prijave do 5. avgusta do 20 časova. Mi ćemo svakako napraviti selekciju kandidata i pozvati ih na obuku. Na obuci očekujemo 20 odsto kandidata više nego što će raditi, baš iz tog razloga, važan je posao, epidemijska situacija u državi je nepredvidiva“, kaže Branko Josipović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Od 1. do 31. oktobra biće popisano stanovništvo, ali i stambeni fond Srbije. To je najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje u zemlji.

Prikupljeni podaci su od izuzetnog značaja. Po zakonu, Republički zavod za statistiku dužan je da čuva podatke građana.

„Građani mogu da budu spokojni. Upravo dodatnu bezbednost daje upotreba računara. Podaci u računarima će biti obrađeni na takav način da budu zaštićeni od bilo kakve zloupotrebe, dakle, biće kriptovani i neće moći niko ako dođe u posed tog laptopa, tog računara, neće moći da urade ništa sa tim podacima“, naglašava Josipović.

Detaljnije informacije mogu se pronaći OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend