Društvo Ekonomija

Mali: Država zasad ne daje novac za uvoz struje, EPS za to troši svoje pare

(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)
Država za sada ne daje novac za uvoz električne energije jer EPS troši svoj novac koji je akumulirao iz tekućih prihoda u poslovanju, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

„Ukoliko u bilo kom trenutku bude potreban dodatni novac za nabavku struje ili gasa i obrate nam se EPS i Srbijagas, država je spremna da pomogne“, kazao je Mali novinarima.

Podsetio je da je sada na računu države 316 milijardi dinara.

Negirao je da bi, ako energetska kriza potraje mesec dana, to moglo da utiče na stabilnost finansijskog sistema Srbije.

„Mi imamo dovoljno novca a javne finansije su nam potpuno stabilne i možemo da reagujemo u bilo kom trenutku“, rekao je Mali.

Istakao je da Srbija ima vlastitu proizvodnju električne energije i da ako bude potrebno za dodatnim uvozom, nema razloga za brigu.

„Interes države je da građani i privreda imaju struju, gas i grejanje“, rekao je Mali.

Politika deviznog kursa se neće menjati

Mali je rekao i da politika deviznog kursa neće biti menjana.

„Stav Vlade Srbije i Narodne banke Srbije je politika deviznog kursa ostaje ista, jer je to najvažnije sidro u kontroli inflacije“, rekao je Mali novinarima.

Podsetio je da u novembru mesečna inflacija u Srbiji bila 0,9 odsto, a 7,5 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, od čega je 75 odsto usled rasta cena energenata i hrane na šta monetrana politika ne može da utiče.

„Bazna infacija, u koju se ne računa poskupljenje energenata, hrane, cigareta i alkohola je u skladu sa očekivanjima i u novembru je iznosila tri odsto“, kazao je Mali.

Ministar je istakao da se država trudi da kroz povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalne zarade, kao i kontrolom cena osnovnih namirnica i struje, održi nivo potrošnje da je inflacija „ne pojede“.

„Procena NBS je da će se krajem drugog kvartala iduće godine inflacija stabilizovati i vratiti u granice cilja“, rekao je Mali.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend