Društvo

Mali pitao građane na Instagramu na šta će potrošiti 100 evra

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)
Ministar finansija Siniša Mali upitao je građane preko Instagram profila na šta će potrošiti novčanu pomoć države u iznosu od 100 evra.

Za ovu pomoć prijavljuju se mladi, uzrasta od 16 do 29 godina, a isplata kreće 1. februara.

Ono što je zanimljivo jeste da su mnogi korisnici pomenute društvene mreže rekli da će novac investirati u kriptovalute.

Očigledno je da mnogi trenutni pad vrednosti vodećih kriptovaluta vide kao dobru priliku za investiciju, budući da su te valute poznate i po naglim skokovima.

Sem toga, ministru su se javili i oni koji će novac potrošiti na knjige, teretanu, školarinu, kafanu…

Dosta njih je poručilo i da će od tih para kupiti poklon nekoj bliskoj osobi.

„Kupiću ženi cipele“, bio je samo jedan od odgovora.

Instagram screenshot

Vodič: Kako do 100 evra za mlade

Država je pripremila novu meru za pomoć građanima. Reč je o isplati po 100 evra pomoći u dinarskoj protivvrednosti mladima, tačnije svima od navršenih 16 do navršenih 29 godina.

Zakon koji propisuje dodelu ove novčane pomoći stupio je na snagu 13. januara 2022. i taj datum se uzima kao presečni za to ko ima pravo na 100 evra (građani koji na taj dan ispunjavaju navedenu starosnu granicu mogu da ostvare pravo na pomoć).

Prijava za ovu vrstu pomoći moguća je od 15. do 30. januara 2022. godine, na isti način kao što su se građani prijavljivali za prethodne vrste pomoći države, dakle preko portala Uprave za trezor.

Nakon unošenja osnovnih ličnih podataka (JMBG, broj lične karte i ime banke), biće zavedena prijava čiji će status moći da se proveri na navedenom portalu. Ukoliko državljanin nema račun u banci, potrebno je samo da izabere banku u kojoj će mu automatski biti otvoren namenski račun. Nakon obrade prijave, prijavljeni državljanin će iznos novčane pomoći moći da podigne sa svog ili namenskog računa.

Primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija novčana pomoć se uplaćuje bez podnošenja prijave.

Isplata pomoći kreće 1. februara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend