Društvo

Ministarka po drugi put najavljuje izgradnju reciklažnog centra u Požarevcu koji već postoji

Foto: S.Lisac
Već drugi put Ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović izjavljuje da je u toku izrada projekta za izgradnju reciklažnog centra u Požarevcu. Govoreći o upravljanju čvrstim otpadom po savremenim standardima Vujović  je tokom jučerašnje posete Petrovcu na Mlavi najavila izradu projekta za izgradnju reciklažnog centra u Požarevcu. “Kada je reč u ovom okrugu, vizija i krajnji cilj jeste izgradnja regionalnog i reciklažnog centra u Požarevcu, za koji se trenutno rade projekti.”

Nije jasno zašto ministarka za zaštitu životne sredine spominje izradu projekta za izgradnju reciklažnog centra kada taj centar u Požarevcu već postoji. Nalazi se pored nesanitarne deponije „Jeremijino polje.“

Boom 93 je kontaktirao direktora JKP “Komunalne službe”, Marka Marjanovića koji nam je u kratkoj izjavi dao odgovor da je ministarka verovatno mislila na regionalnu deponiju.

Mi imamo reciklažni centar, pogrešili su verovatno”, napisao je Marjanović. Direktor JKP “Komunalne službe” je ranije odgovarao na pitanja Boom 93 o reciklažnom centru.

Inače, ovo nije prvi put da ministarka za zaštitu životne sredine najavljuje izradu projekta za reciklažni centar u Požarevcu.

Krajem aprila je rekla da se intenzivno radi na završavanju projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju modernih regionalnih i reciklažnih centara u Valjevu, Somboru, Novoj Varoši i Užicu, kao i u Pirotu, Sremskoj Mitrovici, Raškoj i Požarevcu.

‘Izgradnjom tih centara biće kompletirana infrastruktura za upravljanje i tretman otpada po savremenim standardima za više od 50 gradova i opština“, navela je tada Vujović.

Inače, nedavno je na naše pitanje za kada se planira otvaranje reciklažnog centra i njegovo puštanje u rad, gradonačelnik Grada Požarevca, Saša Pavlović odgovorio da se završavaju sve  procedure oko upotrebne dozvole.

Za reciklažni centar nam treba odobrenje za nova radna mesta, radimo na tome. To ćemo dobiti od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu”, naveo je Pavlović, a na pitanje kada će se zatvoriti nesanitarna deponija “Jeremijino polje” rekao je “ne znamo, pratimo kapacitete”.

Budući reciklažni centar ili predtretman otpada u vrednosti od 200 miliona dinara prema proceni zamenika gradonačelnika, Slaviše Aleksića trebalo bi da se otvori do kraja ove godine, dok zatvaranje nesanitarne gradske deponije “Jeremijino polje” iziskuje dodatna sredstva. Aleksić je nedavno naveo da će uskoro otpočeti sa predtretmanom otpada u reciklažnom centru, gde će se tretman otpada vršiti pre nego što završi na regionalnu deponiju Vrbak kod Lapova.

„Kako bi se zatvorila deponija „Jeremijino polje“ u Požarevcu i na kraju postala livada, potrebno je skoro 60 miliona dinara“, rekao je i dodao da se očekuju se dodatna sredstva, jer je prevaziđena vrednost koju je projektovao Institut Jaroslav Černi.

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend