Društvo

Najmlađa termoelektrana u Srbiji stara 30 godina

Foto: Boom93/M. Veljković
Resursa iz uglja nema dovoljno, te bi potencijal Srbije u korišćenju obnovljivih izvora energije trebalo da se bolje iskoristi u budućnosti, a pre svega misli se na solarne i hidroelektrane, kao i na korišćenje biomase, rečeno je na panel diskusiji „Neiskorišćeni potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji“.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić naveo je da Srbija raspolaže „setom oldajmera“ kada je energetski sistem u pitanju.

„Stanje u EPS-u je takvo da je najmlađa termoelektrana stara 30 godina, a njihov životni vek je inače oko 25 godina. Međutim, bez obzira na takve godine, uspešno su odrađeni svi remonti, osim na određenim hidroelektranama gde je remont u toku, tako da će sistem biti spreman na zimu“, istakao je Ilić.

Prema njegovim rečima, potrebe za električnom energijom su sve veće.

„U današnjoj situaciji mi nemamo dovoljnu proizvodnju da zadovoljimo sve potrebe aktuelne, a pogotovo privrede koja dolazi. Ono što je potrebno da se uradi jeste izgradnja novih postrojenja za proizvodnju električnu energije“, dodao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

Posebno se osvrnuo na štednju, rekavši da je veliki broj institucija i ustanova već predao planove za štednju energije u narednom periodu.

„Oko 200 gigavata je ušteda samo za period od početka godine do oktobra, i očekujemo da ti rezultati budu još bolji. Nama je cilj da ušteda potrošnje bude oko 15 odsto. Na nivou godine ukoliko uštedimo toliko, mi ćemo imati bruto saldo i za izvoz, sa postojećim kapacitetima“, rekao je Ilić.

Za razliku od institucija, prema njegovom mišljenju domaćinstva mogu da smanje potrošnju do 50 odsto.

„Mere štednje koje sada promovišemo su nešto što je veoma efikasno i može dati rezultat. Sa ovim merama koje imamo sada, ako bismo ih se pridržavali do kraja marta, ne bismo morali uopšte, ili bismo morali da uvozimo veoma malo uglja“, zaključio je on.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend